Poliţia britanică a vizitat un sat românesc pentru a-i descuraja pe localnici să meargă în Marea Britanie

Poliţia britanică a vizitat România pentru a încerca să-i descurajeze pe localnici să meargă în Marea Britanie fără a li se garanta un loc de muncă, relatează BBC.
(photos.com)
Epoch Times România
16.12.2013

Poliţia britanică a vizitat România pentru a încerca să-i descurajeze pe localnici să meargă în Marea Britanie fără a li se garanta un loc de muncă, relatează BBC.

La sfârşitul lunii decembrie, restricţiile temporare impuse lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie vor fi ridicate, oferindu-le acestora aceleaşi ajutoare şi asistenţă medicală de care beneficiază ceilalţi cetăţeni ai UE.

În acest context, reporterul emisiunii Panorama de la BBC One, Paul Kenyon, a călătorit în România, alături de comisarul-şef Adrian Usher, de la secţia de poliţie din Barnet (district din nordul Londrei, cu cea mai mare concentraţie de români din Marea Britanie, cu excepţia Newham - mulţi dintre ei romi), iar reportajul realizat cu această ocazie, 'The Romanians are Coming?' ('Vin românii?'), va fi difuzat luni seara pe BBC One de la ora locală 20.30.

'Dacă veniţi în Marea Britanie fără un loc de muncă stabilit, vă veţi confrunta cu un risc crescut de a fi exploataţi sau de a fi victimele sau autorii unor infracţiuni', le-a declarat Usher sătenilor din Apaţa, un sat izolat din Munţii Carpaţi, de unde aproximativ 400 de persoane ar fi plecat deja spre Londra, potrivit declaraţiilor unuia dintre locuitori, Alexandru.

Vizita lui Usher survine după ce, în urma evacuării unei tabere de români de pe terenul unui club de fotbal din Hendon (suburbie din districtul Barnet), în luna iunie, poliţia a constatat că 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind în adăposturi improvizate proveneau din această localitate.

Siguranţa românilor care imigrează la Londra este la fel de importantă ca aceea a londonezilor, a subliniat comisarul. 'Nu sunt aici pentru a comenta vreun subiect anume. Suntem aici pentru a-i proteja pe toţi locuitorii Londrei, inclusiv pe cei care vin la Londra în căutarea unui loc de muncă', a adăugat el.

Alexandru povesteşte că vărul său a fost primul care a plecat la Londra şi că l-a urmat, după ce acesta i-a recomandat să se mute acolo. Potrivit acestuia, plecarea sa a fost motivată de faptul că există prea puţine locuri de muncă în România, iar sătenii - susţine el - sunt pregătiţi să trăiască în condiţii proaste în Marea Britanie în speranţa că se vor angaja la negru.

Bărbatul a declarat, totodată, că intenţionează să se întoarcă de Anul Nou la Cricklewood - o zonă din nordul Londrei locuită de sute de imigranţi români.

'În pofida bunelor intenţii, mulţi dintre cei pe care i-am întâlnit acolo ar putea deveni cu uşurinţă o povară pentru contribuabilul britanic', susţine Kenyon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor