Poliţia arestează 71 de manifestanţi în Cleveland

Politia din oraşul american Cleveland susţine că zeci de manifestanţi au fost arestaţi după achitarea unui ofiţer de poliţie alb ce a fost implicat în împuşcarea fatală în 2012 a doi cetăţeni americani de culoare neînarmaţi.
Forţele de ordine stau de pază în timpul demonstraţiilor declanşate în 23 mai 2015 în Cleveland de achitarea unui ofiţer de poliţie alb pentru uciderea a doi americani de culoare în 2012. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.05.2015

Poliţia din oraşul american Cleveland susţine că zeci de manifestanţi au fost arestaţi după achitarea unui ofiţer de poliţie alb ce a fost implicat în împuşcarea fatală în 2012 a doi cetăţeni americani de culoare neînarmaţi.

Duminică, poliţia a declarat că cel puţin 71 de persoane au fost arestate sâmbătă în timpul protestelor din Cleveland, Ohio, care au fost declanşate după ce un judecător a decis că folosirea forţei letale de către poliţistul Michael Brelo, de 31 ani, a fost justificată în cazul deceselor lui Timothy Russell, în vârstă de 43 ani, şi a Malissei Wiliiams, în vârstă de 30 de ani, în noiembrie 2012.

În acel incident, 13 ofiţeri de poliţie au tras în total 137 de focuri de armă asupra maşinii cuplului după o urmărire auto, dar numai Brelo a fost acuzat deoarece procurorii au declarat că acesta a tras 15 focuri de armă chiar şi după ce maşina s-a oprit iar pasagerii nu mai reprezentau o ameninţare.

Şeful poliţiei din Cleveland, Calvin Williams, a declarat că manifestaţiile au rămas în mare parte paşnice după ce judecătorul a anunţat sâmbătă verdictul, dar în a doua parte a zilei, unii manifestanţi au devenit agresivi, au atacat trecători dintr-o zonă centrală, au blocat o autostradă importantă şi au tulburat activitatea la un shopping de cumpărături.

“Am intervenit doar atunci când manifestanţii au devenit violenţi şi au refuzat să se disperseze”, a adăugat Williams.

Uciderea câtorva cetăţeni americani de culoare de către ofiţeri de poliţie albi în ultimele luni şi deciziile juraţilor de a nu-i pune sub acuzare pe cei responsabili au declanşat o dezbatere naţională asupra discriminării rasiale şi a violenţei poliţiei, ceea ce a dus la proteste stradale masive în întreaga America.

Printre victimele de culoare ale violenţei poliţiei se numără Michael Brown din Ferguson (Missouri), Tamir Rice în Cleveland (Ohio), Eric Garner în Staten Island (New York) sau Walter Scott în North Charleston (Carolina de Sud).

Recentele tulburări din Baltimore cauzate de uciderea tânărului Freddie Gray au fost cele mai violente manifestaţii din SUA după protestele care au zguduit oraşul Ferguson.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor