Polarizarea extremă a societăţii georgiene îngrijorează Occidentul
alte articole
Primul grup de observatori internaţionali pentru alegerile parlamentare din Georgia, programate la 1 octombrie, a sosit luni la Tbilisi. În timpul vizitei sale, delegaţia Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în frunte cu preşedintele Ricardo Migliori, va face cunoştinţă cu situaţia din Georgia şi se va întâlni cu participanţii procesului electoral. Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, vizita este una oportună: duminică, principalii concurenţi din alegeri - Mişcarea Naţională aflată la putere şi Visul Georgian aflată în opoziţie - au trecut la o retorică agresivă.
'Pe mâinile cui ar trebui să las ţara în plină construcţie? Ăstora (celor de la Visul Georgian), să o prăduiască? Niciodată, ei nu vor avea parte de aceasta nici măcar în vis', a declarat Saakaşvili în staţiunea Bahmaro, unde a sosit cu soţia sa Sandra Rulofs şi unul dintre fiii săi. La Bahmaro, acoperit de o ceaţă atât de densă încât preşedintele georgian a putut fi văzut doar cei aflaţi în primele rânduri, Saakaşvili a inaugurat un nou hotel. Practic, fiecare deplasare a lui Saakaşvili în regiune coincide cu finalizarea sau demararea construcţiei unui nou obiectiv, cu restaurarea unui monument istoric sau al unei biserici.
Opoziţia îşi exprimă nemulţumirea: asemenea lucrări sunt finanţate din bugetul de stat, nu din mijloace de partid, de aceea modul în care Saakaşvili îşi desfăşoară campania electorală este inadmisibil. De fapt, rezultă că cei din Mişcarea Naţională îşi însuşesc banii de la buget. Măcar de s-ar face ceva cu cap din aceşti bani, comentează, la unison cu politicienii, posturi de televiziune ale opoziţiei şi cele independente, însoţindu-şi reportajele cu imagini video care atestă o mulţime de nereguli de pe şantiere.
De altfel, asemenea imagini video nu par să influenţeze echipa prezidenţială. În pofida atenţionărilor din ce în ce mai dese ale sociologilor cu privire la faptul că Mişcarea Naţională pierde din electorat, aceasta este hotărâtă să câştige alegerile parlamentare. Acelaşi Saakaşvili a declarat la Bahmaro: 'Scopul nostru este victoria, victoria cu orice preţ. Şi noi o vom obţine!'.
La rândul său, liderul Visului Georgian, Bidzina Ivanişvili, a avut duminică o întrevedere cu locuitorii oraşului industrial Rustavi. De altfel, din industriile localităţii au rămas doar amintirile: moştenirea URSS, întreprinderile gigant, sunt fie închise cu totul, fie activează la turaţie minimă. Oraşul, copleşit de şomaj, se află demult în faţa pericolului unei catastrofe sociale, iar specialiştii din cinematografie au folosit în repetate rânduri uzinele abandonate drept decor natural pentru peliculele lor. La fel ca la alte asemenea întâlniri cu alegătorii, liderul opoziţiei a evidenţiat abil din noianul de probleme georgiene tocmai pe cea a oraşului Rustavi, promiţând că deja în octombrie, când va ajunge la putere, situaţia se va schimba în mod radical şi a subliniat că, 'spre deosebire de Saakaşvili care aleargă de colo-colo pentru a întrece opoziţia', el îşi ţine promisiunile.
Posturile de televiziune ale puterii critică la fel de acid Visul Georgian, care a început deja să-şi împartă portofoliile ministeriale, chiar dacă 'în alegerile din octombrie acesta ar trebui cel puţin să nu eşueze lamentabil'. Opoziţia de coaliţie îl vede drept viitor preşedinte al ţării pe fostul reprezentant permanent la ONU, Irakli Alasania, în timp ce Ivanişvili are ambiţii de premier. În ceea ce priveşte fotoliul de preşedinte al parlamentului, acesta ar urma să fie oferit, potrivit presupunerilor mass-media pro-Saakaşvili, dnei Nino Burjanadze, care a refuzat să participe la alegeri.