Fostul extremist Csanad Szegedi trece printr-o perioadă de „autocunoaştere” a trecutului său evreiesc

Csanad Szegedi, fost membru al partidului de extremă dreapta Jobbik, care timp de mulţi ani i-a criticat pe evrei şi Israelul, se confruntă acum cu o nouă realitate după ce şi-a descoperit în urmă cu două luni originile evreieşti.
Epoch Times România
20.08.2012

Csanad Szegedi, fost membru al partidului de extremă dreapta Jobbik, care timp de mulţi ani i-a criticat pe evrei şi Israelul, se confruntă acum cu o nouă realitate după ce şi-a descoperit în urmă cu două luni originile evreieşti. Politicianul radical care, potrivit unui rabin maghiar, trece printr-un 'proces de autocunoaştere', a anunţat că va vizita lagărul de exterminare de la Auschwitz, unde bunica lui a fost deportată la sfârşitul celui de-al doilea război mondial supravieţuind Holocaustului, notează luni ziarul La Vanguardia.

În ultimii ani, Szegedi, în calitate de europarlamentar şi de personalitate de seamă a partidului Jobbik, a susţinut în repetate rânduri în discursurile şi în interviurile sale că Israelul şi evreii 'cumpără Ungaria' şi că 'artiştii evrei defăimează simbolurile naţionale ale ţării'. Politicianul ungar şi-a descoperit de curând originile evreieşti şi a aflat că bunicii din partea mamei au fost deportaţi de nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Începând cu luna iunie au circulat online în presa ungară zvonuri privind originile evreieşti ale lui Szegedi, mai ales după ce au avut loc conflicte interne în partid. Iniţial omul politic le-a negat, dar în iulie un blog a scos la iveală o înregistrare din 2010, în care Szegedi promitea bani şi un loc de muncă în Uniunea Europeană unui anume Zoltan Ambrus, care se presupune că îl şantaja cu dezvăluirea publică a unor informaţii care demonstrau originile sale evreieşti.

Surprins de acuzele lui Zoltan, Csanad ar fi încercat sa-i ofere bani, deşi toată lumea auzise discuţia. Până la urmă, la presiunea publicului şi a colegilor de partid, politicianul a recunoscut că bunicii lui din partea mamei au fost evrei şi că bunica lui a supravieţuit lagărului de la Auschwitz. Chiar dacă a spus că este vorba de o înscenare, lideri ai Jobbik, precum vicepreşedintele Elöd Novák - cu care Szegedi se afla în relaţii conflictuale, potrivit presei - l-au forţat să demisioneze.

Colegii de partid au invocat faptul că, 'în pofida originilor sale, l-au considerat un prieten', dar este greu de crezut că Szegedi nu ştia despre trecutul familiei sale. Jobbik i-a cerut lui Szegedi să renunţe şi la locul său în Parlamentul European lucru pe care politicianul l-a refuzat, dar a plecat din partidul pe a cărui listă a reuşit să intre în Camera europeană. 'Am avut o discuţie lungă cu bunica mea.... în care am aflat că este evreică', a mărturisit el. 'Mi-a povestit cum a fost deportată la Auschwitz şi la Dachau', a povestit el într-un interviu acordat postului HirTv.

Szegedi a fost în 2007 unul din fondatorii braţului paramilitar al lui Jobbik, Garda Ungară, trecută în ilegalitate doi ani mai târziu pentru acţiunile sale de intimidare a romilor şi a altor minorităţi. După ce şi-a acceptat orginile, Szegedi s-a întâlnit cu rabinul Slomo Köves, care a declarat într-un comunicat că politicianul şi-a cerut scuze. Potrivit cultului mozaic, oricine are dreptul la libera alegere şi îşi poate corecta greşelile, a amintit rabinul şi a subliniat că Szegedi trece 'prin-un proces dificil de autocunoaştere' care trebuie să se încheie în mod pozitiv.

Ziarul Nepszabadsag a informat că la întâlnire fostul politician extremist şi-a cerut iertare dacă în ultimii ani a făcut declaraţii care au lezat comunitatea evreiască. În 2010, la o manifestaţie anti-UE, el declara că 'Israelul are mai mulţi deputaţi în Parlamentul ungar decât în Knesset' (parlamentul israelian). Szegedi promite acum că va vizita lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde au murit majoritatea evreilor unguri deportaţi în 1944.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor