PNL caută solidaritate cu PSD pentru a schimba legile DNA şi ANI

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat vineri că, dacă PSD ia o poziţie comună alături de PNL, se pot întreprinde schimbări legislative în privinţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Crin Antonescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
31.08.2013

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat vineri că dacă PSD ia o poziţie comună alături de PNL, se pot întreprinde schimbări legislative în privinţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

"În primul rând trebuie să fie o poziţie comună politică, o voinţă comună de a avea o justiţie liberă şi de a avea procurori care să nu fie dirijaţi politic şi dacă există această voinţă politică comună găsim şi mijloacele necesare, legislativ, evident. Se poate schimba cadrul legislativ, astfel încât procurorii să fie liberi, să nu mai poată fi manipulaţi politic", a declarat Sorin Roşca Stănescu pentru Ziare.com.

În opinia senatorului PNL primul lucru care trebuie schimbat este modalitatea de numire şi de demitere a procurorilor.

Declaraţia lui Roşca Stănescu vine în contextul în care liderul PNL Crin Antonescu i-a cerut premierului Victor Ponta, ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc şi PSD solidarizare şi luarea unei poziţii comune referitor la ANI şi DNA, pe care le acuză că sunt partizane.

Începe ofensiva împotriva instituţiilor ”partizane”

"PNL are mari probleme, am mai spus-o. Nu întâmplător ANI nu are altă activitate de un an decât PNL. Nu întâmplător cea mai mare parte din activitatea DNA pare să fie dedicată doar PNL. Nu întâmplător, se pare - nu e treaba mea, dar constat şi eu - domnul Nelu Iordache nu-şi aduce aminte decât de cel care i-a reziliat contractele, nu de cei care le-au încheiat. Nu întâmplător PNL nu coabitează cu Traian Băsescu şi cu regimul său împotriva cărora au cerut votul românilor. PNL nu plăteşte taxa de protecţie unor instituţii de presă, PNL nu negociază aceste lucruri", declara pe 25 august Crin Antonescu.

ANI a găsit un număr mare de aleşi locali în situaţii de incompatibilitate, majoritatea din cauza unei prevederi care statuează că "funcţia de primar, preşedinte al Consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

Însă, marea majoritate a aleşilor locali sunt acţionari în diferite companii. Victor Ponta declara cu seninătate că "aproape jumătate dintre primari sunt incompatibili".

Când au văzut că legea ANI nu este schimbată aleşii locali au început să facă presiuni asupra Guvernului Ponta. Aproximativ 2.800 dintre aceştia, majoritatea de la PSD şi PNL, au ameninţat că nu vor mai mobiliza cetăţenii să voteze în cazul referendumului pentru modificarea Constituţiei, sau la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor.

Întrebat vineri despre instituţiile statului tributare regimului Băsescu, liderul PNL Crin Antonescu a replicat: "Eu nu le-am cerut niciodată desfiinţarea, eu nu le-am cerut niciodată subordonarea politică, eu le-am cerut independenţa. Şi aceste instituţii sunt: Curtea Constituţională, Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de Integritate, CSM, hai să ne oprim aici. Nimeni nu vrea, mai spun odată, nimeni nu vrea ca aceste instituţii să ne întrebe pe noi când încep urmărirea penală împotriva cuiva sau când dau un verdict sau când îşi desfăşoară activitatea în general. Nimeni nu vrea să oprească toată anchetele începute, chiar în condiţii discutabile unele, din punctul nostru de vedere, împotriva unor liberali. Nu, vrem însă câteva răspunsuri la fapte pe care le vedem cu toţii şi le vedem de ani de zile şi le vedem în ultimele luni mai cu seamă. Vrem ca aceste instituţii să facă un efort elementar de credibilizare şi să ne arate că sunt independente, să ne arate că nu acţionează pe alese şi în momente stabilite de alţii".

Se pregăteşte ofensiva. Crin Antonescu a anunţat că acest subiect va fi dezbătut sâmbătă în cadrul unei reuniunii USL. După şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL de la Mamaia, liderul PNL preciza că PNL doreşte întărirea puterii Parlamentului.

"Cu alte cuvinte, un dialog şi mai atent şi mai consistent între Guvern şi propria sa majoritate, o limitare pe cât posibil a ordonanţelor de urgenţă la cazurile la care cu adevărat urgenţa este de nediscutat, o preocupare pentru tot ceea ce e în plan legislativ, în planul controlului parlamentar, actuala majoritate poate să facă pentru ca rămăşiţele importante ale regimului Băsescu în sensul funcţionării partizane a unor instituţii care ar trebui să fie independente să fie eliminate sau măcar limitate, o preocupare dincolo de actul de guvernare în sine pentru tot ceea ce noi am promis cetăţenilor români care ne-au votat", a susţinut Crin Antonescu.

Vineri, la deschiderea lucrărilor Consiliului Executiv Naţional PSD, de la Mamaia, liderul PSD Victor Ponta a precizat că „din punct de vedere politic, avem acelaşi necaz pe care l-am avut în ultimii 9 ani. Oricine vrea să muncească în România, apare domnul Băsescu şi îi dă în cap sau îi face un dosar penal sau îl înjură pe la televizor.

Opoziţia contraatacă

Preşedintele PDL Vasile Blaga declara recent că liderul PNL, Crin Antonescu, alături de formaţiunea pe care o conduce pregătesc o nouă răscoală împotriva DNA şi ANI pe motiv că se simte persecutat de aceste instituţii.

”PDL constată în zilele acestea că dl Crin Antonescu şi PNL pregătesc o nouă răscoală împotriva statului pe motiv că se simte persecutat de către unele din instituţiile acestuia. Am remarcat ieri (25 august - n.r.) la liderul PNL un nou derapaj de la democraţia din România. Preşedintele PNL crede că instituţii precum DNA şi ANI sunt partizane şi acţionează împotriva PNL şi cere primului ministru coalizarea în vederea luării unor măsuri împotriva acestor instituţii”, a declarat Vasile Blaga.

Vasile Blaga a avertizat că o astfel de logică face mult rău României ”dacă ne gândim la intrarea noastră în spaţiul Schengen, la atragerea de investiţii străine în situaţia în care ele lipsesc aproape cu desăvârşire din ţară”.

”Nu este vina DNA şi a ANI că 10 dintre miniştrii guvernului au trebui să părăsească Guvernul până acum sa dacă ne gândim şi la propunerile făcute pe parcursul timpului de Ponta, 14 miniştri au părăsit sau nici măcar nu au ajuns să facă parte din cabinet. Nu este vina DNA şi ANI că Ponta şi USL l-au propus la Transporturi pe Fenechiu şi apoi pe Silaghi. Este vina şi culpa USL-ului care nu a fost în stare să promoveze oameni cinstiţi şi vă aduc aminte declaraţiile pe care le făcea la investirea primului cabinet când se referea la un Guvern ”curat, la cel mai cinstit şi mai competent Guvern din istoria României”, a continuat liderul PDL.

”Orice fel de demers comun USL împotriva ANI şi DNA va fi aspru decontat de România şi de aceea facem un apel la responsabilitate din partea premierului şi a lui Crin Antonescu”, a concluzionat Vasile Blaga.

Intervine şi Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu acceptă afirmaţiile mincinoase ale liderilor USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, referitoare la influenţa şi controlul pe care l-ar avea asupra DNA, şi le-a reamintit acestora că DNA duce o luptă contra infractorilor, nu împotriva lor.

"Nu le accept nici minciunile pe care le spun despre controlul preşedintelui asupra DNA. Şi Crin Antonescu, şi Victor Ponta, şi Vasile Blaga şi toţi să aibă grijă de infractori, de infractorii pe care îi au în partide, nu să se lege de instituţiile statului care încearcă să îi apere pe cetăţeni de infractori", a susţinut şeful statului.

"L-am auzit pe Crin Antonescu vorbind despre DNA şi lupta DNA-ului împotriva lor. DNA luptă împotriva hoţilor, asta trebuie să înţeleagă şi Crin Antonescu şi Victor Ponta", a precizat Traian Băsescu.

În alt context preşedintele a afirmat că principalele obiective ale României "sunt legate de securitate - şi asta înseamnă consolidarea României în NATO -, şi de integrare europeană, şi asta înseamnă paşi către Schengen, paşi către zona euro şi un Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care să arate progresele Justiţiei. Sigur, este destul de greu, având în vedere că zilnic partenerii noştri aud declaraţii împotriva instituţiilor care ţin de justiţie de la oameni politici importanţi, să convingem că politicul n-ar sări cu picioarele pe Justiţie dacă ar putea", a declarat Traian Băsescu.

"Eu sper ca oamenii politici de vârf, în perioada următoare, mai ales că în decembrie vom avea un raport MCV, să înţeleagă faptul că nu fac niciun serviciu României făcând afirmaţii gratuite de genul ”Preşedintele i-a făcut doctorului Brădişteanu dosare”, sau altul care spune că preşedintele utilizează DNA-ul împotriva propriului partid. Astea sunt copilării lipsite de credibilitate, dar care pe dvs vă pun în situaţia de a le explica. Îmi este cunoscut faptul că aveţi acest tip de probleme", a adăugat şeful statului.

Victor Ponta catalogase recent drept revoltător faptul că preşedintele a avut "nesimţirea" ca, după ce "i-a făcut dosar penal", să-l sune pe medicul Şerban Brădişteanu şi să-l roage să meargă în Turcia să analizeze starea de sănătate a lui Florin Cioabă.

Şeful statului a explicat că România trebuie să facă dovada că este un stat de drept consolidat pentru a putea adera la spaţiul Schengen, iar astfel de porniri împotriva unor instituţii ale statului pun în pericol acest obiectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor