PNL avertizează: Proiectul Turkish Stream anunţă intruziunea capitalului rusesc în Europa

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. (Facebook)

Liberalii atrag atenţia asupra intensificării eforturilor militare defensive ale Europei şi ale NATO pentru preîntâmpinarea unui conflict deschis, la graniţa de est a UE şi a Alianţei Nord-Atlantice şi solicită Guvernului României, în special MAE şi MApN, să manifeste o stare de veghe permanentă şi o atitudine proactivă în plan diplomatic, în faţa intenţiilor de destabilizare a zonei, puse în practică de Federaţia Rusă, a transmis purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, în cadrul unui comunicat de presă.

"Dublul standard aplicat de Moscova în Ucraina indică existenţa evidentă a unui plan în desfăşurare pe teritoriul ucrainean cu consecinţe posibil ameninţătoare pentru vecinătatea sa statală. Afirmaţiile recente ale purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, referitoare la "înfiinţarea unor tabere de antrenament pentru separatiştii ruşi din Ucraina, instruiţi în special în manevrarea artileriei grele şi coordonaţi în timpul operaţiunilor", arată că ruşii continuă să acţioneze în teritoriul ucrainean", reiese din comunicatul citat.

Cele peste 6000 de victime ale conflictului armat din estul Ucrainei dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene sunt dovada clară a intenţiilor Moscovei de a merge până la capăt, consideră liberalii, iar, în opinia lor, într-un astfel de context, angajamentul şi contribuţia activă a României în consolidarea securităţii la graniţa cu Ucraina trebuie dublate de iniţiative diplomatice proactive, menite să extindă dialogul şi solidaritatea ţărilor membre UE expuse influenţei acţiunilor Moscovei, în contracarearea unui posibil apropiat conflict deschis la graniţa de est a României.

"Recentele iniţiative MAE privind măsuri de reasigurare şi protecţie în faţa atitudinii agresive a Federaţiei Ruse trebuie extinse, în solicitarea dialogului direct al celor mai vulnerabili aliaţi europeni în relaţia cu Moscova, dar şi cu state care deţin arsenal nuclear. Această situaţie este reprezentată de naţiunile interesate mai mult în reconfigurări pe zona securităţii energetice", au transmis liberalii.

Ionuţ Stroe a dat exemplu proiectul Turkish Stream, la care şi-au anunţat participarea Federaţia Rusă - Ungaria - Grecia. Liberalii sunt de părere că acest proiect anunţă deja viitoare disonanţe în perspectiva unei apărări europene comune în faţa intruziunii capitalului rusesc în Europa.

"Riscul implementării rapide a proiectului gazoductului Turkish Stream, prin scoaterea României din ecuaţia energetică a Europei, obligă autorităţile române să îşi concentreze atenţia pe atragerea la dialog a ţărilor care se manifestă şovăitor şi temporizator în faţa acţiunilor Rusiei", se mai precizează în comunicatul PNL.

PNL cere Ministerului român de Externe să iniţieze de urgenţă oportunităţi de dialog şi conlucrare în plan diplomatic cu statele europene şi membre NATO vizate de propunerile "generoase" ale Federaţiei Ruse.

"Slăbirea Europei este obiectivul pe termen mediu şi lung al Federaţiei Ruse, iar perspectiva unei Europe divizate la momentul marilor decizii de securitate priveşte România în cel mai înalt grad", a concluzionat Ionuţ Stroe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne