PNL a decis să negocieze formarea noului Guvern cu PSD. Orban: Ce legătură e între PNL şi fostul Partid Comunist?

Florin Citu, Prim-ministrul Romaniei; (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.11.2021

Majoritatea liderilor liberali au decis luni seară, într-o şedinţă la Vila Lac care a durat până aproape de miezul nopţii, că PNL va negocia formarea noului Guvern cu PSD.

S-au înregistrat 48 de voturi pentru colaborarea cu PSD şi 22 împotrivă. La şedinţă a participat şi fostul şef PNL Ludovic Orban, care s-a exprimat ferm împotriva unei eventuale alianţe cu social-democraţii.

Anterior, şi PSD şi UDMR au decis în forurile statutare să înceapă negocierile în aceeaşi direcţie, astfel că se prefigurează o posibilă mare coaliţie între cele trei partide, susţinută de grupul minorităţilor naţionale.

Întrebări precum cine va fi viitorul premier, în cât timp va avea România un Guvern funcţional şi cum vor fi distribuite ministerele rămâne încă de văzut.

În şedinţa PNL s-a vehiculat un termen de două săptămâni de negocieri cu cei de la PSD.

O parte substanţială din PNL este însă nemulţumită de ideea reînvierii USL, iar discuţiile din şedinţă au fost destul de aprinse. Printre liberalii cu greutate care s-au opus deciziei de astăzi se numără Orban, Ilie Bolojan, Ciprian Ciucu sau Dan Motreanu.

"Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD şi să facem un Guvern cu PSD. Nu există nicio explicaţie raţională (pentru care nu s-a decis refacerea coaliţiei cu USR - n.r.). Eu ştiu din ce motive preşedintele Iohannis îşi doreşte această coaliţie cu PSD care să îi dea o majoritate absolut confortabilă. (...)

Liberalii trebuie să se întoarcă cu faţa la cetăţenii români, ceea ce de multe ori presupune să se întoarcă cu spatele la chiriaşul de la Cotroceni. PNL e PNL şi destinul PNL nu trebuie să fie legat de Klaus Iohannis. (...)

Ce legătură este între PNL şi fostul Partid Comunist? Nicio legătură!", a comentat decizia Orban, la finalul şedinţei.

Comunicatul oficial al PNL după şedinţă

Biroul Politic Naţional al PNL, reunit astăzi în şedinţă statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară.

A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare.

Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL.

Sunt câteva principii pe care PNL le va susţine, nefiind negociabile:

- Formarea unei majorităţi în jurul PNL, cu premier liberal.

- PNRR este un proiect naţional, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană.

- Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat faţă de Comisia Europeană.

- Nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.

- Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum şi reforma administrativă.

- Realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV.

- Reforma statului.

- Menţinerea parcursului european şi euro-atlantic şi a parteneriatului strategic cu SUA.

De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Preşedintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Preşedintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuţii să poată avea rezultate concrete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor