PMP se disociază de amendamentele la legea graţierii lansate de Băsescu

Construit în jurul personalităţii lui Băsescu, PMP face un pas în spate în condiţiile în care fostul şef al statului a propus graţierea celor condamnaţi la ani grei de închisoare, inclusiv a teroriştilor, şi reducerea la jumătate a pedepselor femeilor condamnate pentru corupţie.
Loredana Diacu
20.04.2017

alte articole

Eugen Tomac (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.04.2017

Halucinantele amendamente pe care Traian Băsescu le-a depus la Legea graţierii au stârnit uimire şi nemulţumire chiar în rândul propriului partid, nu doar pe reţelele sociale. Astfel, PMP se disociază de amendamente, iar Robert Turcescu merge chiar mai departe: îl acuză, indirect, pe fostul preşedinte, că şi-a trădat propriile principii.

Reamintim că fostul preşedinte Traian Băsescu, în prezent senator PMP, a depus o serie de amendamente la Legea graţierii - aflată acum în dezbatere parlamentară - potrivit cărora vor beneficia de clemenţa statului cei cu pedepse de sub 10 ani, inclusiv pentru terorism, iar pedepsele femeilor condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie, sunt reduse la jumătate.

"Nu vreau să obţin nimic pentru mine, dar am privit relativ atent la laşitatea clasei politice. Mă refer la o lege a graţierii care face orice numai graţiere nu, are elemente de neconstituţionalitate", şi-a explicat demersul Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Poziţia PMP

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, liderul grupului PMP din Camera Deputaţilor, Eugen Tomac, susţine că amendamentele lui Traian Băsescu nu sunt ale PMP, ci sunt propuse în nume propriu", relatează Agerpres.

"Având în vedere dezbaterea care s-a iscat în ultima perioadă cu privire la amendamentele la legea graţierii, vreau să fiu cât se poate de sincer. Eu, în calitate de lider al grupului PMP din Camera Deputaţilor, nu am văzut aceste amendamente. De altfel, în cadrul partidului nu am discutat despre aceste amendamente. Consider că aceste amendamente nu sunt ale PMP, dacă ele vor fi depuse, le vom analiza şi noi cu multă atenţie, dar, cel mai probabil, acestea, dacă vor fi depuse, vor fi amendamente ale domnului preşedinte Traian Băsescu, şi nu ale partidului", a spus Tomac la Palatul Parlamentului.

Tomac a mai precizat că pe acest subiect se va discuta luni, în cadrul şedinţei Consiliului Executiv Naţional al PMP, unde se va lua o decizie.

"Pentru că există un interes justificat în rândul opiniei publice cu privire la acest subiect, am simţit nevoia să fac această precizare. Nu vreau să îmi fie interpretate altfel decât este cazul afirmaţiile. Domnul Băsescu are o experienţă vastă politică, probabil are motivele deplin întemeiate pentru a face demersuri în calitate de senator, dar cu privire la acest subiect, ele nu au fost elaborate de noi şi nu le-am discutat în partid. Am ieşit cu acest punct de vedere pentru că eu cred că este firesc pentru spiritul partidului să limpezim câteva chestiuni. Îl respectăm pe domnul preşedinte, în acest moment cred că este important să aveam această discuţie în partid. În general ne-am consultat de fiecare dată, sau ne-a prezentat punctul domniei sale de vedere în partid. Înţeleg că e un demers pe care şi-l asumă domnia sa", a mai declarat Tomac.

Turcescu

Într-o postare pe Facebook, Robert Turcescu postează o declaraţie din 2016 în care Băsescu se angajează să facă opoziţie reală, după care opinează că "orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia Partidului Mişcarea Populară."

Redăm postarea lui Turcescu:

"Traian Băsescu, decembrie 2016:

Am obligaţia ca în numele democraţiei, împreună cu toate resursele politice ale micuţului PMP, să asigur o opoziţie fermă, fără compromisuri, fără jumătăţi de măsura. Asta este democraţia. Până la urmă, acesta pare să fi fost destinul meu în politică: opoziţia fără compromisuri la PSD.

În ceea ce mă priveşte, cînd am devenit deputat PMP aşa am înţeles să-mi asum mandatul pentru următorii patru ani: am fost, sînt şi voi rămâne un opozant ferm al politicilor pesediste. Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia Partidului Mişcarea Populară. PMP este un proiect viabil, necesar democraţiei româneşti, dar numai în condiţiile în care declaraţia preşedintelui Băsescu din decembrie 2016 va rămîne în permanentă actualitate. Asta este democraţia, adevărata democraţie: sistemul în care, adeseori, e mult mai necesară o bună Opoziţie, fără compromisuri, fără jumătăţi de măsură!", scrie Turcescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor