Pleşu: Kovesi avea oricând la îndemână amenda onorabilă - să-şi ceară scuze şi să renunţe la doctorat
alte articole
În condiţiile în care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a stabilit că aproximativ 4% din ansamblul tezei de doctorat a şefei DNA intră la categoria plagiat, Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit să-şi ceară scuze şi să renunţe la titlu, a afirmat Andrei Pleşu, într-un articol publicat luni în secţiunea de bloguri a publicaţiei Adevărul, intitulat "Doctorate pentru toţi".
"Vin acum la problema "plagiatului" în cazul dnei Laura Codruţa Kovesi. Consiliul General al CNADCU a stabilit că nu se poate vorbi de plagiat decît pentru aproximativ 4% din ansamblul tezei sale de doctorat. O discuţie savantă despre procentul "admisibil" de fraudă într-un asemenea caz mi se pare fastidioasă. Mult mai grav mi se pare verdictul "tehnic" al aceleiaşi comisii, care recomandă nepublicarea lucrării, dat fiind că ea se situează "sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat". Prin urmare, potrivit experţilor consultaţi, avem de a face cu o teză ratată. Un motiv suficient pentru anularea ei", a remarcat Pleşu.
În ceea ce îl priveşte, scriitorul se declară un suporter al ofensivei necomplezente pe care şefa DNA o desfăşoară de ani buni împotriva corupţiei autohtone. În opinia lui, câtă vreme e plin de infractori, e ridicol să ai reacţii de genul: "DNA exagerează!"
"Pot accepta că, ocazional, ies la lumină inadecvări procedurale, excese, abuzuri. Dar cînd buba e purulentă, e deplasat să deplîngi "pripa" sau stîngăciile vindecătorilor. Pe de altă parte, tocmai pentru că instituţia condusă de dna Kovesi funcţionează pe principiul moralităţii riguroase, al judecăţii severe, este inacceptabil să fim confruntaţi, la nivelul conducerii ei, cu abateri vădite de la acest principiu. Dna Kovesi avea oricînd la îndemînă amenda onorabilă: să-şi ceară scuze şi să renunţe la titlul de doctor. E trist că n-o face şi că se expune, astfel, unei penibile fisuri de credibilitate. E trist, e contraproductiv, e greu de înţeles. Rezultă că a căzut în capcana descrisă de Robert Negoiţă: m-am lăsat dus de modă; toată lumea o face!", a mai precizat Pleşu.
Pentru a citi integral articolul intraţi aici.