Platforma DA: Discursul lui Dodon la 100 de zile de la învestire – acţiune de PR şi pregătire pentru parlamentare
alte articole
După ce la 28 martie, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a prezentat un raport privind activitatea desfăşurată în cele o sută de zile de la învestire şi a semnat, tot atunci, un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte, şi anume anularea legii miliardului, reducerea numărului deputaţilor, oferirea drepturilor suplimentare preşedintelui şi studierea istoriei Moldovei în şcoli, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr a precizat că toate acestea nu sunt decât nişte acţiuni de PR care vizează, în fapt, pregătirea pentru alegerile parlamentare din 2018.
„Pe lângă celelalte aşa-zise acţiuni întreprinse de Igor Dodon în cele 100 de zile de la învestire, decretul emis reprezintă o mimare a unei false activităţi. Este evident că un referendum consultativ nu va avea niciun efect juridic şi doar va împovăra bugetul cu câteva milioane de lei aruncate în vânt” se arată într-o declaraţie a membrilor Platformei DA. Dacă rezultatele unui referendum legislativ poate produce efecte imediat, atunci rezultatele referendumului consultativ nu sunt obligatorii nici pentru Parlament, nici pentru Guvern.
„Iniţiativă populistă a lui Igor Dodon nu oferă soluţii şi nu denotă o preocupare veridică pentru binele ţării, dimpotrivă, confirmă o dată în plus că actualul preşedinte mimează lupta cu regimul promisă de el în campania prezidenţială. Dodon continuă politica destabilizării societăţii în loc să destabilizeze sistemul statului capturat, făcând, în esenţă, jocul lui Vladimir Plahotniuc, care se ţine pe linia de plutire în mare parte datorită separării societăţii pe diverse criterii.
Actualul Preşedinte a propus, printre altele, consultarea populaţiei în ceea ce priveşte istoria românilor, predată în şcoli. Această întrebare din lista prezentată pentru referendum ar putea întreţine flacăra confruntării în societatea moldovenească luni de zile, chiar dacă nu va avea consecinţe juridice de niciun fel. Este limpede că această problemă nu este deloc prioritară, ci doar menită să bulverseze opinia publică şi să distragă atenţia de la problemele majore cu care se confruntă populaţia”, se mai arată în declaraţia Platformei.
Aceştia au ţinut să amintească şi de insistenţa lui Dodon în ceea ce priveşe ideea obţinerii pentru Republica Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice. Prin urmare, potrivit Platformei DA, este cât se poate de clar că astfel de iniţiative sunt menite să creeze o contrabalanţă aspiraţiilor de aderare la Uniunea Europeană, pedalându-se pe „confruntarea populaţiei din Republica Moldova şi, în acest context, regimul cleptocratic se va erija drept unic susţinător şi salvator al ideii proeuropene, cerşind bani de la partenerii occidentali”.
„Igor Dodon ar fi putut să emită în cele o sută de zile un decret pentru anularea numirii controversate a lui Harunjen în calitate de Procuror General, dar şi să respingă mai mulţi judecători cu reputaţia dubioasă. De asemenea, numirea lui Botnari, omul de încredere al lui Plahotniuc la Moldova Gaz putea fi stopată în condiţiile în care Dodon se laudă cu susţinerea plenară oferită de Vladimir Putin.
Referitor la legea antinaţională care pune pe umerii cetăţenilor rambursarea miliardului furat, Igor Dodon ar trebui să iniţieze un referendum republican legislativ cu efect juridic imediat privind abrogarea acestui act legislativ în loc să cheltuie banii contribuabililor în vederea consultării populaţiei, care, evident, nu-şi doreşte o asemenea povară”, au specificat membrii Platformei DA.
În concluzie, Platforma Demnitate şi Adevăr a precizat că în loc să lupte cu regimul criminal actual, Igor Dodon face jocul guvernării, în special al lui Plahotniuc, ajutându-l să controleze puterea şi să ţină în captivitate statul şi cetăţenii acestei ţări. Iar în cele 100 de zile de la învestire, Dodon nu a făcut decât să ajute regimul să se menţină la guvernare. Dodon menţine spiritul de confruntare în rândul populaţiei şi, astfel, încurajează guvernarea mafiotă să-şi justifice existenţa prin aşa-zisul pericol geopolitic.