Platforma DA critică instrucţiunile CNESP privind redeschiderea grădiniţelor. Propune o platformă de discuţii „Copilărie în pandemie”

Copii la grădiniţă
Copii la grădiniţă (facebook.com)

Deşi împărtăşeşte îngrijorările guvernării, că redeschiderea grădiniţelor este riscantă şi nimeni nu-şi doreşte să-şi supună copiii acestui risc, deputata Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA) Stela Macari consideră că timpul preţios a fost irecuperabil pierdut şi situaţia din Republica Moldova s-a degradat regretabil.

Totodată, aceasta a ţinut să se oprească la setul de instrucţiuni elaborat de Comisia Naţională Extraordinară în Sănătate Publică (CNESP) care prevede pregătirea pentru redeschiderea şi reluarea activităţii instituţiilor de educaţie timpurie în contextul pandemiei Covid-19 şi la care este ataşat un raport elaborat şi coordonat de ANSP şi care prevede ca APL-urile (Administraţia Publică Locală) să implementeze prevederile respective privind redeschiderea grădiniţelor la nivel local.

„Prima întrebare firească este dacă la aprobarea acestui raport de autoevaluare au fost consultate cel puţin APL-urile, pentru ca acestea să-şi expună punctul de vedere privind disponibilitatea financiară de a asigura grădiniţele cu echipamentul necesar impus de către Comisie. Pe parcursul acestei săptămâni de când au fost publicate instrucţiunile, noi am avut mai multe discuţii cu reprezentanţi ai APL-urilor şi unii dintre ei ne-au comunicat că redeschiderea grădiniţelor, chiar dacă în mod normal este de competenţa autorităţilor locale, este o sarcină mult mai dificilă în condiţii de epidemie.

Unele prevederi din instrucţiunile respective sunt practic imposibil de realizat: de exemplu, asigurarea fiecărei instituţii cu un asistent medical. Problema este că în unele grădiniţe lucrătorul medical lipseşte cu desăvârşire, iar în altele, inclusiv în cele mari cu peste 100 de copii, asistentul medical este angajat pe jumătate de zi. Lipsa asistentului medical nu este însă singura problemă, se impun foarte multe cerinţe şi necesităţi pentru care autorităţile publice locale nu pot să asigure acoperire financiară, de exemplu, să cumpere câte un set de lenjerie de pat în plus şi să dubleze cantitatea de veselă. Unele grădiniţe din localităţile rurale cu chiu cu vai reuşesc să adune un singur set de veselă, iar acum li se impun două. E nevoie de termometre, lămpi bacteriologice, dezinfectanţi, viziere. Toate acestea sunt foarte scumpe”, a precizat deputata Platformei DA.

Macari a mai specificat că Ministerul Finanţelor deocamdată nu a dat curs propunerilor primarilor de a realoca pentru noile măsuri sanitare banii economisiţi pentru alimentaţia copiilor în lunile în care grădiniţele au fost închise şi nu au fost identificate resursele financiare din care primăriile vor achiziţiona toate echipamentele enumerate în raportul ANSP.

Un alt element din Instrucţiunile menţionate sunt prevederile ce stipulează că frecventarea de către copii a instituţiilor timpurii poate fi eşalonată pe ture, pe parcursul zilei (ex: de dimineaţă – jumătate din copiii din grupă, după masă – ceilalţi copii) sau a săptămânii (ex: în zile pare – un grup de 10-12 copii, în zile impare – celălalt grup de 10-12 copii), a explicat parlamentara, atenţionând că în cazul în care Comisia nu vine cu prevederi foarte clare şi lasă acest exerciţiu de triere pe seama administraţiei instituţiei, va fi încurajată corupţia prin care deja sunt vestite mai multe grădiniţe din municipiul Chişinău.

De asemenea, Macari s-a întrebat ce se va întâmpla dacă numărul cazurilor de infectări va creşte după redeschiderea grădiniţelor? Cine va sta cu copiii, dacă părinţii vor fi la muncă, iar fraţii şi surorile mai mari îşi vor relua activităţile şcolare începând cu 1 septembrie?

„Am fost contactată de mai mulţi părinţi, în mare parte din municipiul Chişinău, care consideră că criteriile prevăzute în Regulament precum că din grupa de peste 30 de copii, doar o treime vor avea posibilitatea frecventării grădiniţei de la 01 septembrie, îi vor impune în continuare să-şi ia concediu din cont propriu pentru a sta acasă şi a supraveghea copiii”, a menţionat deputata.

Astfel că, Platforma DA insistă în continuare pe adoptarea iniţiativei legislative propuse de deputatul Liviu Vovc privind alocarea indemnizaţiei pentru carantină unuia din părinţii care au copii în vârstă de până la 10 ani, în cazul în care, ca urmare a situaţiei epidemiologice este sistată activitatea instituţiilor de învăţământ şi este necesară îngrijirea şi supravegherea copiilor precum şi revizuirea unor prevederi incluse în Anexele 7 şi 8 ale Hotărârii nr. 21 din 24 iulie 2020, cele mai importante fiind povara financiară suplimentară pasată către APL şi trierea copiilor ce va încuraja corupţia.

În aceste condiţii dificile, colaborarea şi comunicarea incluzivă şi timpurie dintre toate părţile implicate în proces este esenţială pentru implementarea măsurilor necesare şi realiste, consideră consilierul municipal Aliona Doroş, preşedinta Organizaţiei de Femei a Platformei DA. Aceasta a creat o platformă de comunicare pe reţelele de socializare cu genericul „Copilărie În Pandemie”, care este o oportunitate de comunicare pentru toate părţile implicate în procesul pus în discuţie, care va fi un suport în această problemă pentru fondatorii, APL , instituţii de învăţământ, părinţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe