Platforma DA va sesiza Procuratura: Este ilegal ca Dodon să-l numească pe Krasnoselski „preşedinte al Transnistriei”

Andrei Năstase
Andrei Năstase (Epoch Times România)

Platforma DA a anunţat miercuri că va depune un denunţ la Procuratura Generală privind acţiunile anticonstituţionale ale lui Igor Dodon, care în timpul întrevederii de la Condriţa cu liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, l-a numit pe acesta „preşedinte al Transnistriei”.

Potrivit liderului Platformei DA, Andrei Năstase, este inadmisibil ca un pretins lider al regiunii transnistrene să fie numit sau tratat de la egal la egal de către preşedintele Republicii Moldova. „E de datoria lui Dodon şi a avocaţilor săi să-şi găsească apărarea. E punctul nostru de vedere, este un act imoral, anticonstituţional, ilegal, anti-popular.”

Andrei Năstase a ţinut să sublinieze că fapta şefului statului este o ofensă la adresa tuturor cetăţenilor R. Moldova, în special a celor care jertfindu-şi sănătatea, chiar viaţa, au apărat independenţa ţării împotriva celor care au atentat la ea: forţele separatiste şi cele externe de ocupaţie aşa cum au fost definite şi de Curtea Constituţională.

În acest context, şi deputatul PAS Dumitru Alaiba a adresat un demers către Procurorul General Alexandr Stoianoglo, prin care solicită pornirea urmăririi penale pe Igor Dodon şi Vladimir Krasnoselski în baza art. 339 Cod penal întrucât preşedintele Republicii Moldova a recunoscut de facto funcţia autoproclamată a unei persoane care, conform legislaţiei, uzurpează puterea de stat.

La 28 iulie, după întrevederea cu Igor Dodon pe site-ul „liderului RMN”, Vadim Krasnoselski, a apărut înregistrarea video, unde preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se adresează lui Krasnoselski cu sintagma „preşedintele Transnistriei”. Asta deşi, nici R. Moldova, nici comunitatea internaţională, nu a recunoscut independenţa autoproclamatei „republici moldoveneşti nistrene”.

Conform art. 77 alin.(2) din Constituţi, preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.