Platforma DA: Dodon vrea să dispună de justiţia R.Moldova!

Dodon Igor, preşedintele R. Moldova
Dodon Igor, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dumitru Alaiba)

„Dodon vrea să bage în „kuliokul” (punga n.r.) său justiţia Republicii Moldova!”, au declarat reprezentanţii Platformei DA în cadrul unui flashmob organizat marţi în faţa CSM.

Prezent la eveniment, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a notat că predarea puterii în 2019 către Dodon costă prea mult pentru Republica Moldova şi aceasta trebuie oprită, iar partajarea funcţiilor, inclusiv în justiţie, este inadmisibilă.

Deputaţii formaţiunii Alexandr Slusari şi Dinu Plângău au întrerupt pentru un minut şedinţa CSM, oferindu-le celor prezenţi simbolul coruptei moldoveneşti - punga neagră. „Pentru ca să ţineţi minte ce a fost şi să vă gândiţi la ce va fi!”.

În opinia protestatarilor, dacă judecătorul Clima, care a anulat alegerile pentru primăria Capitalei în 2018, ajunge preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, „clanul său va pune stăpânire pe justiţia din R.Moldova în favoarea lui Dodon”.

„Cum poate CSM deveni un actor de schimbare care să asigure o justiţie dreaptă, când promovează în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău un judecător cu grave probleme de integritate şi care se bucură de o imagine care nu poate avea nimic în comun cu sistemul judecătoresc”, a precizat în context directorul executiv al Institutului de Politici şi reforme Europene, Iulian Groza, citat de Radio Europa Liberă.

În această săptămână, CSM urma să îşi aleagă preşedintele, după ce funcţia a fost vacantă 12 luni, să selecteze preşedintele, ambii vicepreşedinţi şi 9 judecători ai CSJ, preşedinţii a 3 din cele 4 curţi de apel din R. Moldova, vicepreşedintele sediului Centru al Judecătoriei Chişinău (cea mai mare instanţă judecătorească din ţară după CA Chişinău) etc.