Planul de privatizări al guvernului Letta, în atenţia presei italiene

Premierul italian Enrico Letta şi ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni, au anunţat joi un plan de privatizări în valoare de circa 10-12 miliarde de euro, care are în vedere opt companii, informează vineri presa din Peninsulă.
Premierul italian  Enrico Letta. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.11.2013

Premierul italian Enrico Letta şi ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni, au anunţat joi un plan de privatizări în valoare de circa 10-12 miliarde de euro, care are în vedere opt companii, informează vineri presa din Peninsulă.

'Toate societăţile scoase la vânzare de guvernul Letta', titrează La Repubblica de la Roma, care precizează că Italia va vinde participaţii la opt companii, inclusiv la compania petrolieră Eni, pentru 'a strânge o sumă între 10 şi 12 miliarde de euro, cu scopul de a reduce datoria publică'.

'Am decis să intervenim asupra unor participaţii directe şi indirecte, cu vânzarea unor pachete de acţiuni', a declarat joi Enrico Letta, după o reuniune a Consiliului de miniştri. Şeful guvernului de la Roma a precizat că este vorba de pachete de acţiuni la STMicroelectronics, şantierele navale Fincantieri, reţeaua feroviară Grandi Stazioni şi compania de control a traficului aerian Enav. 'Potrivit calculelor noastre, această operaţiune va genera 10 -12 miliarde de euro, din care jumătate vor fi utilizaţi pentru a reduce datoria publică în 2014', a mai spus premierul italian, potrivit publicaţiei menţionate.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie că ministrul italian al economiei şi finanţelor, Fabrizio Saccomanni (fost director general al Băncii Italiei), a explicat că din acest plan de privatizări va face parte şi compania petrolieră Eni, pachetul de acţiuni care va fi vândut fiind limitat la 3%, operaţiune care ar urma să genereze o sumă de două miliarde de euro. Dar 'guvernul va păstra o participaţie de peste 30% din acţiunile companiei energetice', a adăugat Saccomanni.

Cotidianul economic Il Sole 24 Ore din Milano relevă faptul că guvernul italian mai are în vedere vânzarea unei participaţii de 60% din acţiunile Sace (asigurări), 60% din acţiunile Grandi Stazioni (reţeaua feroviară), 40% din acţiunile Enav (compania de control a traficului aerian) şi 40% din acţiunile Fincantieri (şantiere navale).

Şeful guvernului italian, Enrico Letta, a subliniat că acesta este doar un prim pachet de privatizări, obiectivul guvernului de la Roma fiind acela de a răspunde exigenţelor Bruxellesului cu privire la deficit ('Care este ţinut sub control' - a afirmat Letta) şi la datoriile publice, care, 'pentru prima oară în ultimii cinci ani, au început să scadă', a mai afirmat Letta, declaraţie subliniată de principalul cotidian economic italian.

În acest mod, guvernul italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga), încearcă să convingă Comisia Europeană să-i acorde o mai mare flexibilitate în anul 2014, în ciuda faptului că datoria publică a Italiei este 'enormă', ajungând la 2.060 de miliarde de euro în luna august, notează Il Sole 24 Ore.

'Legea bugetului de stat conţine prea multe impozite, o situaţie inacceptabilă pentru alegătorii de centru-dreapta, iar dacă aceasta nu va fi modificată în parlament, nu o vom vota', a declarat joi Silvio Berlusconi, lider al partidului de centru-dreapta Forza Italia, care a adăugat că formaţiunea sa politică 'este gata să treacă în opoziţie', anunţă publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care precizează că legea bugetului statului italian pentru anul 2014 a fost prezentată de guvern la jumătatea lunii octombrie şi va trebui să fie aprobată de parlament în următoarele zile.

Decizia guvernului italian de a privatiza parţial aceste opt companii a fost criticată şi de primarul oraşului Florenţa, Matteo Renzi (din Partidul Democrat, PD, de centru-stânga), care a declarat joi că privatizările anunţate de Letta 'reprezintă o vânzare a unor bijuterii ale statului italian la preţ redus, în această fază de criză economică'. Matteo Renzi este principalul candidat la funcţia de nou secretar general al Partidului Democrat, la alegerile primare care vor avea loc la data de 8 decembrie, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor