Presupus colaborator al lui Assange, arestat în timp ce încerca să plece din Ecuador

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)
Andrei Popescu
12.04.2019

Un presupus colaborator al fondatorului site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat joi în Ecuador în timp ce aparent încerca să zboare spre Japonia, a declarat ministrul ecuadorian de Interne, Maria Paula Romo, fiind citată de AFP. Ministrul nu a publicat numele persoanei sau identitatea acesteia.

Totuşi, Romo a precizat că persoana arestată este foarte apropiată de Assange. “O persoană, care este foarte apropiată de organizaţie, locuieşte aici. El a fost arestat în această după amiază în timp ce încerca să plece în Japonia”.

Autorităţile britanice l-au arestat joi pe Assange, la cererea Statelor Unite, în interiorul Ambasadei ecuadoriene din Londra.

Potrivit AP, autorităţile ecuadoriene au arestat un dezvoltator de programe suedez care aparent are legături cu WikiLeaks. Un oficial ecuadorian a declarat agenţiei de ştiri, sub anonimat, că Ola Bini a fost arestat joi pe aeroportul din Quito în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un zbor spre Japonia.

Între timp, un bărbat suedez aparent cu acelaşi nume este descris ca fiind un dezvoltator de programe care lucrează în Quito pentru Centrul de Autonomie Digitală, un grup cu sediul în Ecuador şi Spania, axat pe probleme legate de securitate, confidenţialitate şi criptografie, potrivit AP. Totuşi, grupul nu a făcut nicio menţiune privind vreo afiliere la WikiLeaks. Internauţii au distribuit pe Twitter presupuse fotografii ale persoanei arestate.

Assange, în vârstă de 47 de ani, a devenit faimos după ce WikiLeaks a publicat un volum mare de informaţii divulgate, unele referitoare la operaţiunile militare americane din Afganistan şi Irak, sau privind condiţiile din centrul de detenţie din Guantanamo.

Începând cu 2012, Assange a locuit în Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita o extrădare în Suedia, unde s-a confruntat cu o anchetă privind acuzaţii de atac sexual şi viol. Assange a negat acuzaţiile şi le-a numit motivate politic. Deşi poliţia suedeză a renunţat la investigaţie în 2017, Assange a rămas în ambasadă de teamă că va fi extrădat în SUA. După arestarea sa, joi, procurorii suedezi au redeschis cazul.

La scurt timp după arestarea lui Assange, Departamentul de Justiţie american a anunţat că fondatorul WikiLeaks a fost acuzat de conspiraţie pentru încercarea de a accesa în 2010, împreună cu fosta analistă americană de informaţii Chelsea Manning, un calculator guvernamental american care conţinea informaţii secrete. Acuzaţia îi poate aduce lui Assange cinci ani de închisoare. Totuşi, experţi şi foşti oficiali ai sectorului american de informaţii au declarat că SUA ar putea anunţa şi alte acuzaţii împotriva avertizorului de integritate.

SUA plănuieşte să îl primească săptămâna viitoare pe preşedintele ecuadorian Lenin Moreno, însă nu există detalii privind întâlnirile din Washington, a declarat joi un oficial al Departamentului de Stat, după ce guvernul ecuadorian din Quito a anulat azilul politic al lui Assange.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor