Plaja litoralului românesc, reabilitată cu bani europeni

Litoralul românesc
Litoralul românesc (Epoch Times România)

Peste 170 de milioane de euro din fonduri europene vor fi investite pentru reabilitarea a şapte kilometri de plajă între staţiunile Mamaia şi Eforie, contractul proiectului "Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord" fiind semnat de ministrul Mediului, Rovana Plumb.

"Semnăm prima fază a proiectului, care cuprinde zona litoralului de la Mamaia şi până la Eforie Nord, pe o lungime de 7,5 kilometri de plajă. Prin implementarea acestui proiect va creşte suprafaţa plajei cu 33,3 de hectare şi avem un impact de creştere a potenţialului de turişti în această zonă cu cel puţin 32.000 de turişti. Încercăm ca prin investiţiile pe care le facem să redăm litoralului nu numai ecosistemul şi echilibrul acestuia, dar şi importanţa turistică necesară pentru a aduce cât mai mulţi turişti şi pentru a fi o zonă profitabilă", a declarat Rovana Plumb, la Constanţa, după semnarea acestui contract.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a spus că acest proiect este la fel de important ca autostrada pentru că degeaba se fac investiţii şi promovare dacă nu există plaje. “Ce s-a semnat astăzi şi lucrările care vor începe în toamnă sunt cel puţin la fel de importante ca autostrada. Degeaba facem promovare, degeaba facem investiţii dacă noi nu avem plaje pentru de fapt, oamenii vin aici pentru plaje. Restul infrastructurii este aferentă acestei plaje şi dacă nouă ne dispare plaja, atunci dispare tot ce înseamnă turism investiţii, locuri de muncă. Faptul că vor fi peste 30 de hectare de plaje în plus este un lucru extraordinar. Asta îi ajută şi îi stimulează şi pe investitorii privaţi ca să facă nişte investiţii pe termen lung pentru că nu se recuperează atât de uşor, cu sezonul care este de trei luni de zile, însă pe termen lung vor fi siguri că nu le va mânca apa temelia hotelului pe care îl ridică sau pe care îl renovează", a afirmat Radu Mazăre, care îşi propune ca două dintre digurile care vor fi realizate în urma acestui proiect să fie transformate ulterior în insuliţe.

Valoarea proiectului este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat şi 43.416 de euro contribuţia beneficiarului (Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral).