“Piramidele” europene atrag turismul si controversa

Cei mai multi oameni au auzit de piramidele din Egipt. Multi sunt de asemenea constienti de piramidele din America Centrala si de Sud. Dar despre piramidele din estul Europei?
Dealul Visocica in apropiere de orasul central bosniac Visoko, 25 octombrie 2005, unde exploratorul bosniac Semir Osmanagic se asteapta sa descopere ramasitele unei piramide antice. Osmanagic, un om de afaceri din S.U.A. de origine bosniaca, este autorul catorva carti despre istoria antica a Bosniei si Hertegovinei. (Elvis Barukcic / AFP / Getty Images)
Kat Piper
05.12.2006

Cei mai multi oameni au auzit de piramidele din Egipt. Multi sunt de asemenea constienti de piramidele din America Centrala si de Sud. Dar despre piramidele din estul Europei?

Anul trecut Semir Osmanagic, un om de afaceri bosniac-american si arheolog amator, a anuntat lumea ca a descoperit piramide in apropierea orasului Visoko, 30 km nord-est de Sarajevo, Bosnia.

Unde localnicii au vazut dealuri cu forme ciudate el a vazut cinci piramide. Cea mai mare, Dealul Visocica, redenumita “Piramida Soarelui” de dnul Osmanagic, cand este privita din unghiul potrivit arata foarte mult precum o piramida cu baza patrata. S-a raportat ca ar avea intre 70 si 220 metri inaltime — mai inalta decat Marea Piramida din Giza in Egipt.

Dovezi?

Investigatiile initiale la baza piramidei Soareului, a declarat dnul Osmanagic, au gasit dovezi constand in prezenta unor blocuri “facute de om” si a unor “lespezi slefuite” care formeaza terase si trepte.

Se spune ca varfurile altor 2 dealuri din apropiere, numite “Piramida Lunii” si “Piramida Dragonului,” formeaza colturile unui triunghi echilateral.

Doua “piramide” mai indepartate in aceeasi regiune au fost numite mai devreme in acest an “Piramida Iubirii” si “Templul Pamantului.”

In luna aprilie a acestui an, echipa sa de voluntari a inceput escavatiile oficiale in “Valea Bosniaca a Piramidelor.” Pe langa alte blocuri suplimentare, ei au investigat o retea de “tuneluri” sau pesteri, despre care el sustine ca leaga piramidele. Sapaturile au fost sponsorizate in mare parte de Osmanagic, care cauta acum investitori.

Controversa

Aceasta descoperire a intalnit o opozitie puternica din partea comunitatii academice, in mare parte datorita afirmatiei indraznete a lui Osmanagic ca piramidele au 12.000 ani vechime si ca reprezinta dovezi ale unei civilizatii anterioare avansate necunoscute — o afirmatie pentru care nu detine in prezent suficiente dovezi.

Cercetarile traditionale sustin ca in aceasta perioada de timp europenii traiau in colibe sau pesteri, intr-o societate foarte primitiva si ca ar fi fost incapabili sa construiasca astfel de structurii grandioase. Pana acum nu a fost gasit nici un artefact asociat cu “constructorii de piramide.”

Presedintele Asociatiei Europene a Arheologilor, profesorul Anthony Harding, a descris intr-o scrisoare trimisa la ziarul englez The Times ca aceste teorii sunt “absurde.”

Geologii bosniaci de la Universitatea Tuzla au investigat locul si au concluzionat ca este o formatiune geologica complet naturala.

Chiar si unii istorici alternativi care au vizitat locul, precum dr. Robert Schoch, faimos pentru redatarea Sfinxului, sunt sceptici.

Regiunea este bogata in relicve arheologice din epoca Pietrei, din timpurile romane si medievale. Stravechea capitala a Bosniei este localizata pe varful Dealului Visocica dar inca nu a fost explorata.

Multi savanti sunt ingrijorati ca excavatiile din zona asa zisei “piramide” si restaurarile planuite ar putea distruge o mare parte din aceasta istorie culturala importanta.

Turismul

Desi nu exista dovezi stiintifice ca exista piramide in Bosnia, aceste evenimente au avut un impact pozitiv asupra economiei locale.

Turismul a crescut masiv si localnicii au deschis noi hoteluri, cafenele si standuri cu suveniruri pentru a profita de pe urma atractiei. Guvernul bosniac si consiliul local au sustinut acest proiect in mod deschis.

In ciuda criticilor, dnul Osmanagic pare netulburat. El planuieste sa continue excavatiile si sa deschida regiunea sub numele de “Parcul Arheologic Valea Bosniaca a Piramidelor” in 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor