USR, înregistrată ca partid. Nicuşor Dan: ”Vom veni cu un program tehnocrat”

Liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a anunţat joi că USR a fost înscrisă în Registrul partidelor politice şi va fuziona cu USB. În constituirea filialelor locale, se va face o selecţie bazată pe un cod etic, iar apoi filialele vor fi autonome.
Clotilde Armand, Nicuşor Dan, conferinţă de presă 8 iunie 2016 la sediul USB (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
28.07.2016

Nicuşor Dan a explicat că pentru a evita radierea, prevăzută de legea partidelor politice pentru partidele care nu depun candidaturi în 75 de localităţi sau o listă completă la parlamentare, se va face un congres de fuziune între USB şi Uniunea Salvaţi România (USR). Astfel, mandatele consilierilor USB vor deveni mandate de consilier USR.

Pe de altă parte, el a arătat că filialele judeţene ale USR vor avea o foarte mare autonomie, iar centrul nu le va putea impune candidaturi, nu va propune nume, ci doar va cenzura anumite persoane nepotrivite.

În perioada următoare liderul USB va face un turneu în vestul ţării, în Baia Mare, Oradea, Arad, Timişoara, pentru a se întâlni cu oamenii interesaţi, presa locală şi grupurile de iniţiativă. ”USR vine să ocupe un gol în politica românească. Sunt foarte multe decizii care arată o ruptură între clasa politică şi societate precum voturile din Parlament legate de pensiile speciale şi de dezincriminarea conflictului de interese. Vrem să fim o contrapondere pentru o clasă politică care acţionează doar pentru interesele personale, nu pentru interesul public”, a explicat Nicuşor Dan.

Întrebat de o participare a USR la o eventuală coaliţie de guvernare după alegeri, liderul USB a arătat că formaţiunea vrea să fie o a treia forţă politică a ţării de mandatele căreia să depindă modul cum va fi guvernată România de viitorul executiv. ''Ţinta noastră este 10% la alegerile parlamentare. Nu facem alianţe înainte de alegerile parlamentare. Vrem ca numirea Guvernului să depindă de mandatele noastre. (…) Vrem să fim o sperietoare pentru Guvern ca dacă nu îndeplineşte ceea ce şi-a asumat să îi retragem sprijinul'', a subliniat Nicuşor Dan.

Cât priveşte formarea majorităţii pentru un nou guvern, Nicuşor Dan a afirmat că este greu de imaginat o majoritate cu PSD, care este cel mai corupt partid din Romania. În opinia sa, un premier tehnocrat cu susţinere în Parlament poate să aibă un dialog constructiv cu societatea civilă.

Referitor la toaletările şi defrişările care au fost efectuate de curând în parcurile bucureştene, fostul candidat la primăria generală a arătat că nici până în prezent Primăria Sectorului 3 nu a dat acces consilierilor USB la actele în baza cărora s-au făcut defrişările, astfel că formaţiunea ia în calcul să iniţieze o acţiune în instanţă.

Strategia USB

La rândul ei, Clotilde Armand, consilier USB sector 1, a arătat că pentru înfiinţarea filialelor la nivel naţional se va face un proces de selecţie a celor care se înscriu ca simpatizanţi. Astfel va fi verificat profilul celor care vor să înfiinţeze filiale pentru ca acesta să fie conform cu Codul de etică şi cu valorile formaţiunii. ”Dacă oamenii nu sunt cum ne dorim, nici partidul nu va fi cum ne dorim. Încercăm să fie un grup reprezentativ. Nu vrem un grup de nişă, ci oameni care chiar sunt reprezentativi pentru societatea românească locală. Dacă vin numai oameni care sunt extrem de ecologişti, dar nu sunt şi altceva e o problemă pentru că nu vrem ca USR să fie confiscat de o anumită ideologie”, a explicat Armand.

După selectarea persoanelor care vor înfiinţa filiale, acestea vor veni cu propuneri de noi membri şi de candidaţi.

Clotilde Armand a mai arătat că liderii USB se vor deplasa şi în diaspora, unde se vor întâlni cu simpatizanţii şi cu presa pentru a ajunge la un public mai larg, inclusiv la cei care nu ştiu de existenţa partidului.

Întrebată de doctrina Uniunii Salvaţi România, fosta candidată la Primăria sector 1 a arătat că formaţiunea nu trebuie să fie confiscată de o ideologie. USR va fi un partid anti-sistem, care va lupta pentru buna guvernare, transparenţă, cheltuirea corectă a banului public.

Şi Roxana Wring, fost candidat USB la Primăria Sector 3 Bucureşti, a povestit despre întâlnirile avute cu români din Marea Britanie care-şi doresc ”o ţară ca afară, fără corupţie, cu meritocraţie”. Ea a tras un semnal de alarmă, îndemnându-i pe românii care nu mai vor să stea la cozi în ziua votului să se înregistreze în Registrul electoral. Dat fiind că numărul celor înregistraţi până acum este foarte mic, Wring avertizează că vor fi din nou cozi, dacă românii nu se înscriu şi nu cer secţii suplimentare de vot în localităţile lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor