Pfizer revizuieşte contractul cu UE pentru vaccinul anti-COVID. Dar noile condiţii sunt respinse de patru ţări membre

vaccinul Pfizer/BioNTech (gov.md)
D.B.
15.03.2023

Pfizer Inc. a acceptat să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru vaccinul COVID-19 din 2023 până în 2026, a relatat marţi Financial Times, citând persoane care au cunoştinţă despre acest subiect, potrivit Reuters.

Producătorul de medicamente s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% şi să amâne livrarea injecţiilor, dar cere plata pentru dozele comandate care nu vor fi niciodată fabricate, precizează raportul FT.

"Lucrând împreună, am obţinut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului nostru în timp cu mult peste 2023 şi securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze. Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord", a afirmat într-o declaraţie comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Noii termeni au fost prezentaţi miniştrilor sănătăţii din statele membre în cadrul unei reuniuni private, potrivit raportului. Aceştia au întâmpinat rezistenţă din partea a patru state membre, inclusiv Polonia.

Assen Medzhidiev, ministrul interimar al sănătăţii din Bulgaria, a declarat că ţara sa, alături de Polonia, Ungaria şi Lituania, s-a opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri. El a adăugat că, în opinia sa, nici alţi membri ai UE nu vor susţine acordul propus în forma sa actuală.

"Amendamentul propus de Pfizer la acordul Pfizer este în mod clar inacceptabil pentru noi, având în vedere situaţia critică a surplusului de vaccinuri din Bulgaria şi povara financiară nejustificată pentru produsele destinate distrugerii", a declarat Medzhidiev.

"Cerem Comisiei să se întoarcă la masa negocierilor, ţinând cont pe deplin de mandatul acordat. Până la găsirea unei soluţii, toate livrările trebuie să fie oprite", a mai spus el.

Pfizer nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Sursa citată precizează că, încă din ianuarie, au existat discuţii între Bruxelles şi Pfizer şi partenerul german BioNTech, pe fondul unei supraoferte globale de injecţii COVID-19, Europa aflându-se pe un exces de aprovizionare deosebit de mare.

Discuţiile au inclus posibilitatea ca Pfizer să reducă cele până la 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere în acest an, în schimbul unui preţ mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor