Petru Macovei: Legea anti-propagandă - încercare de a împărţi piaţa publicităţii din RM

Este suficient ca CCA din Moldova să fie obligat să monitorizeze produsele media ale statelor care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, afirmă expertul.
Petru Macovei, director executiv al API (facebook.com)
Ştefan Sârbu
11.01.2018

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente din Republica Moldova (API), Petru Macovei, susţine că legea anti-propagandă nu este altceva decât o încercare de a împărţi piaţa publicităţii. Acesta consideră activismul Legislativului de la Chişinău, în acest sens, drept exces de zel în lupta cu propaganda externă.

”Îmi explic acest exces de zel doar prin interesele personale ale proprietarilor de media, ale principalului proprietar de media, preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în încercarea de a împărţi piaţa publicităţii. În Ţările Baltice, unele emisiuni au fost interzise temporar, dar după ce consiliile audiovizualului au constatat tendinţe de propagandă au cerut suspendarea acestora prin instanţa de judecată”, a notat expertul citat de Jurnal de Chişinău.

Petru Macovei crede că ar fi democratic, conform principiilor europene şi în spiritul libertăţii de exprimare ca acelaşi Consiliu Coordonator al Audiovizualului din Moldova să fie obligat să monitorizeze produsele media provenite din statele care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Legea privind modificarea Codului Audiovizualului, cunoscută ca legea anti-propagandă, a fost promulgată la 10 ianuarie, de şeful Legislativului, Andrian Candu, în calitate de preşedinte interimar. Proiectul interzice indirect retransmisia pe teritoriul ţării a programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic din Federaţia Rusă. Autorii legii, deputaţii Partidului Democrat, au argumentat-o drept o necesitate a protejării securităţii informaţionale a R. Moldova. Igor Dodon însă a refuzat în mod repetat să semneze decretul de promulgare a legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor