Petrom estimează că preţul barilului va depăşi 100 de dolari, până la sfârşitul anului
alte articole
Producătorul de ţiţei, gaze şi energie Petrom estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 dolari pe baril.
Oficialii companiei spun că aceste valori se vor reflecta şi în preţul carburanţilor. Petrom este cel mai mare jucător pe piaţa benzinăriilor din România, cu o cotă de piaţă de până la 40%, iar la sfârşitul lunii iunie avea 792 staţii alimentare.
„Nu avem un pronostic al preţului carburanţilor, avem doar o estimare a preţului ţiţeiului care impactează, într-adevăr, preţul carburanţilor. Acesta este influenţat atât de evoluţia preţurilor internaţionale, cât şi de concurenţa şi situaţia locală, în fiecare zonă în care operăm”, a declarat marţi directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.
Preţul mediu al ţiţeiului Ural a ajuns în primul semestru la 106,76 dolari/baril, cu 5% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut. În prezent, barilul a ajuns la 109 dolari.
Producţia de ţiţei şi gaze a Grupului Petrom din primele şase luni ale anului a ajuns la 33,2 milioane barili echivalent petrol (bep), în timp ce, în România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 31,1 milioane bep, uşor mai mare faţă de prima parte din 2012. Producţia internă de ţiţei a fost de 14,2 milioane barili, cu 1,3% mai mică, în special din cauza declinului natural din zăcămintele-cheie.
Producţia internă de gaze a ajuns la 16,9 milioane bep, cu 1,5% mai mare, fiind susţinută, în special, de rezultatele campaniei de reparaţii capitale offshore. Producţia de ţiţei şi gaze din Kazahstan a scăzut cu 6,8% comparativ cu primele şase luni din 2012, ajungând la 2,1 milioane bep, în special din cauza problemelor tehnice temporare de la zăcământul Komsomolskoe. Volumele de vânzări au scăzut cu 1% faţă de primul semestru din 2012, din cauza vânzărilor mai scăzute de ţiţei, compensate parţial prin vânzările mai ridicate la gaze şi condensat din România.
„Pe piaţa locală a gazelor anticipăm o scădere a cererii în 2013. Se aşteaptă ca efectele pozitive ale creşterii economice asupra cererii de gaze să fie contrabalansate de scăderea consumului de gaze din industrie în contextul liberalizării preţului la gaze şi creşterii eficienţei energetice. În ceea ce priveşte preţul gazelor, guvernul a aprobat un calendar de majorare treptată a preţurilor reglementate la gazele din producţia internă pentru perioada 2013-2014, se arată în raportul Petrom.
Deşi s-au făcut progrese în definirea legislaţiei secundare privind funcţionarea pieţei gazelor pe durata procesului de reglementare a preţurilor gazelor, legislaţia urmează să fie aprobată. În 2013 nu ne aşteptăm la un impact financiar substanţial din liberalizarea preţurilor la gaze şi implementarea noilor măsuri fiscale, ţinând cont că rezultatele anului 2012 reflectă deja condiţii contractuale mai bune pentru vânzările de gaze din producţia internă, comparativ cu nivelul introdus oficial, de 45,7 lei/MWh pentru preţurile reglementate ale gazelor din producţia domestică, se precizează în raportul Petrom.
Petrom este totodată şi producător de energie electrică. În primul semestru din acest an, producţia totală estimată de electricitate a României a scăzut cu aproximativ 6%, comparativ cu prima parte a anului trecut, în timp ce consumul total estimat a scăzut cu aproape 7%, surplusul fiind direcţionat către alte ţări. Producţia de energie electrică a Petrom a acoperit aproximativ 4% din consumul naţional, în timp ce o parte importantă a acestuia din urmă a fost acoperită de electricitatea generată de hidrocentrale şi din surse regenerabile, care a reprezentat aproximativ 38% din consumul total (faţă de circa 28% în perioada ianuarie-iunie 2012).
Producţia netă de electricitate a centralei electrice de la Brazi a fost de 0,98 Twh. Disponibilitatea netă a centralei a fost de aproximativ 83%, reflectând oprirea planificată de o lună, în aprilie. Cu o disponibilitate de aproximativ 98%, producţia de electricitate a parcului eolian Dorobanţu a fost de 0,06 TWh, pentru care Petrom a primit aproximativ 114.000 certificate verzi.
„Pe piaţa de electricitate estimăm că preţurile vor fi influenţate negativ, atât de dinamica ofertei, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, cât şi de cererea redusă, datorită iniţiativelor de eficientizare energetică. Având în vedere flexibilitatea sa ridicată, ne aşteptam ca centrala de la Brazi să joace un rol important pe piaţa de echilibrare, în contextul ponderii crescute a energiei electrice din surse regenerabile”, informează raportul Petrom.
Grupul petrolier şi-a prezentat marţi raportul cu rezultatele financiare pentru primul semestru al anului. Petrom a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net istoric, de 2,39 de miliarde de lei, cu 18% mai mare decât cel realizat în perioada similară a anului anterior. În acelaşi timp, vânzările au scăzut cu 5%, la 11,57 miliarde de lei, în primele şase luni. Investiţiile au scăzut la 2,08 miliarde de lei (cu 11% faţă de prima parte a anului trecut, de 2,32 miliarde lei), din cauza scăderii semnificative a investiţiilor în Gaze&Energie (G&E) şi Rafinare&Marketing (R&M).