Petrolul, la 270 de dolari/baril, cel mai pesimist scenariu în cazul unei crize a ţiţeiului iranian

Majorarea preţului petrolului la 270 de dolari pe baril face parte din cel mai pesimist scenariu în cazul în care exporturile de ţiţei din Iran vor fi complet blocate, susţine analistul băncii UBS Julius Walker, potrivit Business Insider.
(photos.com)
Epoch Times România
06.03.2012

Majorarea preţului petrolului la 270 de dolari pe baril face parte din cel mai pesimist scenariu în cazul în care exporturile de ţiţei din Iran vor fi complet blocate, susţine analistul băncii UBS Julius Walker, potrivit Business Insider.

El a identificat patru moduri în care poate evolua situaţia legată de exporturile de petrol din Iran.

În primul scenariu, sancţiunile din partea Uniunii Europene vor intra în vigoare la 1 iulie 2011, adică va fi blocată o cantitate de ţiţei de 0,6 milioane de barili pe zi. În acest caz, preţul petrolului de tip Brent va creşte la 130 de dolari pe baril, poate mai puţin având în vedere că embargoul ar putea fi aplicat cu unele excepţii pentru anumiţi cumpărători de ţiţei iranian care se află în dificultate, precum Italia sau Grecia.

Scenariul al doilea pleacă de la ideea unui embargo total din partea UE, plus alte tăieri de 10% din partea altor clienţi. În acest caz, vom putea vorbi de un preţ al ţiţeiului chiar şi de 138 de dolari pe baril.

În al treilea scenariu, exporturile de ţiţei sunt sistate aproape în totalitate, ceea ce va înseamna o cantitate de 2,5 milioane de barili pe zi mai puţin pe piaţă şi un preţ al petrolului Brent de circa 205 dolari.

Cel mai pesimist scenariu include un blocaj total al petrolului din Iran, adică un deficit de 4 milioane de barili pe zi pe piaţa globală şi o cotaţie de 270 de dolari pentru un baril.

Şefa politicii externe a UE, Catherine Ashton, a declarat marţi că Uniunea Europeană este dispusă să reia negocierile cu Teheranul pe tema programului nuclear iranian. Potrivit Bloomberg, oficialii europeni se tem de perspectiva scumpirii petrolului şi a izbucnirii unui război în Orientul Mijlociu.

Ţiţeiul se tranzacţiona marţi cu 106 dolari pe baril pe piaţa din New York şi cu 123 de dolari pe baril la Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor