Petiţie a unui doctor infectat cu virusul Wuhan: În R. Moldova, toate deciziile legate de stăvilirea pandemiei sunt luate de ne-medici

Iulian Namolovan, medic la SCR de la Chişinău (www.change.org/)
Ştefan Sârbu
27.03.2020

Medicul reanimatolog Iulian Namolovan, unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican (SCR) infectaţi cu virusul Wuhan a lansat o petiţie pe internet în care cere autorităţilor de la Chişinău să-şi rectifice decizia cu privire la demiterea directorului SCR, să schimbe componenţa Comisiei pentru situaţii excepţionale şi să numească în funcţia de ministru al Sănătăţii un medic.

Potrivit petiţiei, în Comisia pentru situaţii excepţionale unde se iau toate deciziile strategice legate de pandemie, „nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 jurişti, 7 ingineri, 5 economişti, 4 reprezentanţi ai structurilor de forţă, 1 diplomat şi 1 pedagog!”, Ministerul Sănătăţii fiind condus de un jurist.”

Autorul petiţiei relatează printre multe altele că SCR a fost ”decapitat” de Comisia pentru situaţii excepţionale şi ministrul Sănătăţii pentru că directorul Anatol Ciubotaru a făcut tot ce i-a stat în puteri să trateze pacienţii şi să protejeze medicii.

„În dimineaţa zilei de 23 martie, la sfârşitul gărzii de noapte în secţia cu bolnavii cei mai gravi cu COVID-19, i-am spus şefului meu că am febră acesta ne-a ajutat să fim testaţi toţi de urgenţă. A doua zi am aflat că sunt infectat eu şi alţi 3 colegi. Eu cu soţia mea aşteptăm un copil. Ea este însărcinată în ultima lună cu al doilea nostru copil, pe primul l-am pierdut la scurt timp după naştere.

Mulţumim profesorului Anatol Ciubotaru că ne-a testat într-o instituţie privată şi a dispus imediat tratamentul nostru. Cine ştie câte vieţi a salvat cu această decizie? Dar în aceeaşi zi, pe 24 martie ministrul Sănătăţii care nu este medic a prezentat acţiunile directorului nostru drept încălcare a procedurilor şi neglijenţă în serviciu în faţa Comisiei pentru situaţii excepţionale formată din NE-MEDICI, care a decis să-l concedieze imediat. Decizia a fost anunţată de prim-ministru, NE-MEDIC şi el”, se mai arată în petiţia medicului reanimatolog.

În context, Iulian Namolovan menţionează că noul director al SCR i-a anunţat că spitalul nu va plăti testele medicilor şi că fiecare trebuie să-şi plătească singuri asemenea analize, dacă insistă să fie testaţi. „Fără cuvinte.”

În concluzie, acesta solicită semnarea petiţiei „pentru ca medicii să fie lăsaţi să îşi facă munca şi să fie protejaţi” în Comisia pentru situaţii excepţionale să fie obligatoriu cel puţin 3 medici epidemiologi cu renume în R. Moldova şi şefii spitalelor strategice. Ministrul Sănătăţii să fie numit un medic care cunoaşte sistemul de sănătate, iar directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, să fie repus în funcţie imediat.

Comisia pentru situaţii excepţionale l-a demis pe directorul Spitalul Clinic Republican Anatol Ciubotaru pe motiv că acesta a permis ca patru medici din instituţie să-şi facă testul la o clinică privată şi, urmare acestui fapt, s-a confirmat infectarea lor cu virusul comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor