Peter Michalko: Există indicii că amendamentele la Codul electoral ar aduce limitări democraţiei şi pluralismului în R. Moldova
alte articole
Procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente şi nu ar trebui să aducă noi provocări şi limitări pentru starea democraţiei electorale şi a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv drepturilor alegătorilor, candidaţilor şi observatorilor, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău Peter Michalko.
Potrivit acestuia, standardele democratice şi electorale sunt printre angajamentele esenţiale faţă de partenerii internaţionali ai ţării, inclusiv UE, dar în primul rând faţă de cetăţenii Republicii Moldova.
În opinia lui Peter Michalko, sunt necesare un proces corespunzător şi o evaluare adecvată a modificărilor propuse la Codul electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin şi în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale Oficiului pentru instituţii democratice şi drepturile omului din cadrul OSCE, precum şi cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituţională după alegerile prezidenţiale din 2016.
„Este nevoie de un consens larg între forţele politice, bazat pe consultări autentice cu societatea civilă şi cu alte părţi interesate”, a conchis oficialul.
Deputatul PAS Sergiu Litvinenko a informat miercuri că 99% dintre propunerile societăţii civile la proiectul de modificare a Codului electoral au fost respinse fără nicio argumentare de Comisia juridică cu 5 voturi ale PSRM care au devenit o maşinărie de vot. Se schimbă regulile de joc sub Dodon care încă mai speră că aşa poate câştiga. „Tare trebuie să fii obsedat de gândul că doar prin fraudă poţi avea vreo şansă în cadrul scrutinului...”.