Peşte cu capul transparent şi ochii verzi surprins într-un videoclip inedit [video]

Peştele Macropinna microstoma (screenshot tramite video Youtube)
Mioara Stoica
16.12.2021

La mii de metri adâncime în apele golfului Monterey Bay, în largul Californiei (SUA), oamenii de ştiinţă au surprins recent, într-un videoclip, imaginile unui peşte cu capul transparent, translucid şi cu ochii verzi, asemănători unor globuri, care privesc prin frunte.

Macropinna microstoma, cunoscut sub numele de peşte cu capul transparent sau peştele barreleye, este singura specie de peşte din genul Macropinna, aparţinând familiei Opisthoproctidae. Se recunoaşte datorită capului său transparent, în contrast cu opacitatea restului corpului. Trăieşte la adâncimi cuprinse între 600 şi 800 de metri şi se întâlneşte foarte rar.

 (screenshot tramite video Youtube)
(screenshot tramite video Youtube)

Cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) au observat specia doar de nouă ori, deşi au trimis submarine controlate de la distanţă (ROV) de 5.600 de ori în habitatul peştelui, a scris MBARI, pe pagina sa Twitter, la 9 decembrie.

În ultima călătorie a submarinului ROV Ventana al MBARI, oamenii de ştiinţă au surprins peştele în timp ce stătea nemişcat în apă. În acel moment, ROV se deplasa la o adâncime de aproximativ 650 de metri în canionul submarin Monterey, unul dintre cele mai adânci canioane submarine de pe coasta Pacificului, potrivit relatărilor lui Thomas Knowles pentru Live Science.

În timp ce entuziasmul se răspândea în camera de control, Knowles a ţinut camera ROV-ului în focus, în timp ce pilotul Knute Brekke a ţinut robotul subacvatic îndreptat spre peşte. "Ştiam cu toţii că aceasta era probabil o experienţă unică în viaţă", deoarece această creatură evazivă este văzută foarte rar, a spus Knowles.

În lumina ROV-ului, ochii acestuia sclipeau de un verde strălucitor şi puteau fi văzuţi cu uşurinţă prin scutul transparent, plin de lichid, care acoperă capul peştelui barrelye. Aceşti ochi sunt incredibil de sensibili la lumină şi îi pot orienta drept în sus, spre vârful capului peştelui sau drept înainte, potrivit MBARI. Două capsule de culoare închisă se află în faţa ochilor peştelui şi conţin organele pe care animalul le foloseşte pentru a mirosi.

Habitatul peştelui barrelye este răspândit din Marea Bering până în Japonia şi Baja California. Peştele trăieşte în zona crepusculară a oceanului, care se află între 200 şi 1.000 de metri adâncime; mai exact, peştii barrelye trăiesc la o adâncime cuprinsă între 600 şi 800 de metri, aproape de distanţa la care apa este cuprinsă de întuneric complet, potrivit MBARI.

Oamenii de ştiinţă nu au idee câte dintre aceste “căşti gelatinoase” plutesc în adâncurile oceanului.

Pe baza observaţiilor anterioare ale cercetătorilor de la MBARI, publicate în 2008 în revista Copeia, oamenii de ştiinţă cred că peştii barrelye stau de obicei nemişcaţi aşteaptând ca prada, precum zooplanctonul şi meduzele, să plutească deasupra lor. Peştele poate pluti astfel datorită unui set de înotătoare late şi plate care se extind din corp. Ridicându-şi ochii verzi drept în sus, peştii barrelye pot repera siluetele prăzii de deasupra lor, iar pigmentul verde din ochi ajută probabil la filtrarea luminii solare de la suprafaţa apei oceanului.

"Cele mai multe aspecte ale istoriei lor rămân necunoscute, iar mare parte din ceea ce credem că ştim despre ei se bazează pe speculaţii", afirmă oamenii de ştiinţă. Deşi M. microstoma a fost descris pentru prima dată în 1939, pescarii au prins aceste prime exemplare în plase, care le-au distrus scuturile transparente ale capului. Astfel, oamenii de ştiinţă nu au ştiut despre aceste scuturi până în anii 2000, când cercetătorii MBARI au văzut un peşte barreleye în habitatul său natural, au afirmat aceştia, precizând, de asemenea, că mai sunt încă multe de aflat despre acest peşte ciudat.

Informaţii conexe: The Monterey Bay Aquarium Research Institute; Youtube; Barreleye fish

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor