Peste 5 milioane de alegători italieni sunt încă 'indecişi'
alte articole
Cu cinci zile înainte de alegerile legislative din Italia, programate pentru 24 şi 25 februarie, numărul alegătorilor italieni încă 'indecişi' este de peste cinci milioane, informează marţi cotidianul milanez Corriere della Sera.
Potrivit unui sondaj realizat de Renato Mannheimer pentru cotidianul menţionat, circa 30% din electoratul italian declară că 'va decide în ultimul moment' dacă se va prezenta la urne şi, în acest caz, care va fi coaliţia pe care o va susţine.
'Numărul indecişilor este foarte ridicat, peste cinci milioane de persoane, adică un italian din trei, ceea ce va putea modifica în mod semnificativ rezultatul alegerilor generale' din Peninsulă, precizează profesorul Mannheimer, preşedintele institutului ISPO, într-un interviu acordat marţi publicaţiei menţionate.
Mannheimer mai afirmă că, printre indecişi, figurează mai ales 'femei cu vârste înaintate, cu un nivel de educaţie mai redus şi care locuiesc în marea lor majoritate în sudul Peninsulei'. Acestea sunt mai ales femei casnice sau pensionare, care declară că 'sunt foarte puţin interesate de politică şi nu cunosc diferenţa dintre dreapta, stânga şi centru', scrie Corriere della Sera.
De asemenea, observă Renato Mannheimer, un cunoscut expert italian în sondaje, 'un procent ridicat de cetăţeni italieni declară că decid dacă vor vota sau nu, şi pentru care coaliţie vor vota, numai în ultimul moment, pe baza ultimelor declaraţii ale candidaţilor la funcţia de prim-ministru al Italiei'. Din această cauză, ultimele zile ale campaniei electorale vor fi decisive pentru rezultatul alegerilor, care rămâne imprevizibil, opinează cotidianul milanez amintit.
În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, legislaţia italiană interzice difuzarea sondajelor de opinie, dar acestea pot fi efectuate de diferite institute şi pot fi analizate de coaliţiile şi mişcările politice care participă la alegerile generale.
Pe baza ultimelor sondaje publicate recent, pe primul loc în preferinţele de vot ale electoratului italian se află coaliţia de centru-stânga condusă de secretarul Partidului Democrat (PD), Pierluigi Bersani, creditată cu peste 35%, urmată de coaliţia de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, creditată cu circa 28% din intenţiile de vot, şi de mişcarea populistă 'Movimento 5 Stelle' a bloggerului Beppe Grillo, creditată cu circa 20%. Pe locul al patrulea în intenţiile de vot ale electoratului italian se plasează coaliţia de centru a actualului premier demisionar, Mario Monti, cu circa 15%.
La alegerile parlamentare din 24-25 februarie sunt aşteptaţi peste 51 de milioane de cetăţeni italieni, în peste 61.500 de birouri electorale, în cele 20 de regiuni ale ţării.
Tot pe 24 şi 25 februarie se vor desfăşura alegeri regionale anticipate în trei regiuni importante din Peninsulă. În Lombardia (nord) vor vota aproape 7,8 milioane de alegători, în peste 9.200 de secţii electorale. În Lazio (centru), alegătorii sunt 4,8 milioane, în peste 5.200 de birouri electorale, iar în Molise (sud) sunt chemaţi la urne peste 334.000 de alegători, în 393 de birouri electorale. În total, la alegerile regionale anticipate, vor vota aproape 13 milioane de cetăţeni italieni.
La ultimele alegeri legislative din Peninsulă, în 2008, au votat peste 80% dintre alegătorii italieni cu drept de vot, precizează publicaţia menţionată.