Peste 30.000 de români mor anual din cauza unor boli agravate de fumat
Importanţa renunţării la fumat va fi abordată joi cu prilejul marcării Zilei naţionale fără tutun, care are ca temă "Fumatul - principala cauză a cancerului bronhopulmonar. Tu cum lupţi împotriva lui?".
Medicii trag un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl are fumatul în viaţa noastră şi atenţionează asupra importanţei educaţiei în şcoli şi licee.
La nivel global, din cauza fumatului la fiecare şase secunde o persoană moare.
În România, potrivit Societăţii Române de Pneumologie, 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători.
Un studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate arată că anual 33.000 de români mor din cauza unor boli agravate de fumat.
În acest an, activităţile desfăşurate de Societatea Naţională de Pneumologie cu prilejul acestei zile sunt dedicate informării şi educării tinerilor despre cât de importantă este sănătatea plămânilor.
În anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral din programul "Stop fumat" au renunţat la acest viciu.
"Ziua Naţională fără Tutun", marcată în cea de-a treia joi a lunii noiembrie din fiecare an, este dedicată încurajării renunţării la fumat.
Simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas.
Asistarea fumătorilor într-un cadru medical atunci când aceştia decid să se lase de fumat este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei, după cum susţin specialiştii în terapia tabagismului.
Programul "Stop fumat" este finanţat exclusiv din contribuţiile instituite asupra produselor din tutun ("taxa pe viciu") şi asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunţe la fumat.