Peste 100 de incidente anti-musulmane înregistrate în Franţa post-Hebdo
alte articole
Franţa a raportat peste 100 de incidente anti-musulmane de la atacurile “teroriste” din Paris de acum două săptămâni împotriva publicaţiei Charlie Hebdo şi a unui supermarket evreiesc, a dezvăluit Consiliul Central al Musulmanilor din Franta.
Consiliul care monitorizează atacurile islamofobe din Franţa a raportat că numărul de ameninţări sau atacuri asupra comunităţii de musulmani din ţară marchează o creştere de 110% comparativ cu întreaga lună ianuarie a anului 2014.
Poliţia franceză a declarat că au avut loc atacuri împotriva unor moschei după incidentul din 7 ianuarie din Paris, când 2 bărbaţi înarmaţi au deschis focul în redacţia publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo, ucigând 12 oameni şi rănind alţii 11. Poliţia franceză i-a identificat pe cei 2 atacatori ca Said şi Cherif Kouachi, în vârstă de 32 şi respectiv 34 de ani.
Lanţul violenţelor a continuat cu un bărbat înarmat care a deschis focul în noaptea de 7 ianuarie în apropierea unui loc de rugăciune musulman în comuna Port-la-Nouvelle din sudul Franţei. Uşa de la intrare a fost distrusă şi un geam a fost spart, dar nu s-au raportat victime sau răniţi.
În noaptea de 7 spre 8 ianuarie, patru grenade de exerciţiu au fost aruncate în curtea unei moschei din oraşul francez Le Mans. Una dintre grenade a explodat dar nu au fost raportate victime sau răniţi. Celelalte trei grenade neexplodate au fost descoperite de forţele de poliţie care au izolat moscheea. De asemenea, un foc de armă a fost raportat în cursul nopţii, un glonţ lovind moscheea.
În total, numărul incidentelor anti-musulmane s-a ridicat la cel puţin 116, într-o perioadă de 12 zile: 28 de atacuri asupra unor locuri de rugăciuni şi 88 de ameninţări.
“Este inacceptabil. Cerem guvernului să facă mai mult decât să ţină discursuri de calmare şi să ia măsuri pentru a opri aceste incidente”, a susţinut Abdallah Zekri, preşedintele consiliului, într-o declaraţie.
Samy Debah, preşedintele Colectivului Împotriva Islamofobiei din Franţa (CCIF), a declarat recent publicaţiei The Local că astfel de acte retaliatorii au fost “previzibile”.
“Realitatea discriminării ne ajunge din urmă”, a afirmat Debah.
“Musulmanii sunt speriaţi. Eu sunt speriat pentru mama şi sora mea. Trăiesc într-un cartier de oameni muncitori şi nu mi-am imaginat niciodată că astfel de lucruri se pot întâmpla.”
Comunitatea musulmană a fost pusă într-o lumină proastă şi în mass media internaţionale după atacurile din Paris, ţinând cont că reţeaua americană de televiziune Fox News a raportat în urmă cu câteva zile că Parisul dispune de 8 zone “de evitat” pentru non-musulmani. Ulterior, reţeaua şi-a cerut scuze pentru afirmaţiile făcute.
Charlie Hebdo este o controversată publicaţie franceză de satiră, al cărei sediu a mai fost incendiat în 2011 după publicarea unor caricaturi daneze care îi reprezentau pe Profetul Mohamed şi pe alţi lideri musulmani. Charlie Hebdo şi-a apărat decizia publicării caricaturilor, invocând libertatea de exprimare.
Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.