Boko Haram vs Charlie Hebdo – E viaţa unui european mai valoroasă ca a unui african?



Membrii armatei nigeriene patrulează în Maiduguri, nord-estul Nigeriei, în apropiere de scena atacurilor comise de Boko Haram.
Membrii armatei nigeriene patrulează în Maiduguri, nord-estul Nigeriei, în apropiere de scena atacurilor comise de Boko Haram. (Captură Foto)

În timp ce lumea a fost şocată de atacul asupra redacţiei revistei de satiră Charlie Hebdo din Paris în 7 ianuarie şi mass media a acoperit obsesiv această tragedie, într-o altă parte a lumii grupul islamist Boko Haram a făcut prăpăd într-un oraş din Nigeria în încercarea sa de a crea un stat islamic extremist.

Presa şi-a concentrat atenţia pe Paris şi a ignorat aproape în totalitate sutele sau, posibil, miile de victime din Nigeria.

În zorii zilei de 3 ianuarie 2015, terorişti puternic înarmaţi au atacat avanpostul militar al oraşului Baga şi după alungarea armatei, teroriştii au început să masacreze civili în 16 sate învecinate.

Miercuri, 7 ianuarie – data atacării revistei Charlie Hebdo – grupul Boko Haram a lansat un atac de câteva zile asupra oraşului Baga, demolând clădiri şi măcelărind în mod sistematic civilii. Rezidenţii care încercau să fugă erau vânaţi şi ucişi. Martorii spun că întregul oraş a fost cuprins de incendii şi străzile pline de cadavre.

Deşi, unii analişti susţin că ar putea fi vorba de aproape 2.000 de victime, guvernul nigerian a declarat că au fost ucise “doar” 150 de persoane.

Cruzimea acestui atac poate fi oglindită de faptul că militanţii au ucis o femeie însărcinată ce se afla în plin travaliu. “A murit în această poziţie, jumătate din copil era ieşit”, a povestit un martor citat de organizaţia Amnesty Internaţional.

Fără a minimaliza importanţa victimelor atacurilor teroriste din Franţa – 12 ucişi în atacul asupra publicaţiei Charlie Hebdo şi alţi 4 într-un supermarket evreiesc din Paris – şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a criticat faptul că întreaga atenţie a guvernelor şi mass mediei lumii s-a concentrat în cea mai mare parte asupra evenimentelor din Paris fără a acorda atenţia cuvenită şi evenimentelor din Nigeria.

“Defilând duminică la Paris (la Marşul solidarităţii din 11 ianuarie), am considerat că este ipocrit şi contraproductiv să nu spunem şi să nu facem nimic referitor la ceea ce se întâmplă aparent departe, dar care de fapt este foarte aproape. Nu putem rezolva o problemă fără să o rezolvăm şi pe cealaltă. Trebuie să fim coerenţi atât la Paris, cât şi în Nigeria”, a afirmat Federica Mogherini în timpul unei dezbateri desfăşurate la Parlamentul European, conform agenţiei France Presse.

Davor Ivo Stier, reprezentând grupul de centru dreapta PPE (Partidul Popular European) în Parlamentul European, a declarat: “Este timpul să spunem ‘Je suis Baga aussi’ sau ‘Eu sunt Baga de asemenea’,” după sloganul care a marcat solidaritatea pentru victimele atacului asupra publicaţiei Charlie Hebdo.

Mogherini a mai declarat că numărul victimelor campaniei continue de terorizare desfăşurată de Boko Haram este foarte mare. Aproximativ 13.000 de oameni au fost ucişi începând cu anul 2009, mai mult de jumătate dintre ei fiind omorâţi în 2014. Aproximativ 1,5 milioane de oameni s-au refugiat intern în Nigeria, 155.000 s-au refugiat Niger, 37.000 în Camerun şi alţii 11.000 în Ciad.

Gruparea Boko Haram s-a evidenţiat în luna aprilie 2014, odată cu răpirea a sute de liceene în Nigeria. De atunci, această grupare islamistă radicală şi-a intensificat atacurile în nord-estul acestei ţări, unde doreşte să instaureze un 'califat', conform Agerpres. Trupele nigeriene s-au dovedit incapabile să facă faţă luptelor cu insurgenţii Boko Haram, care au pătruns şi în Camerun, unde se confruntă cu armata acestei ţări, gruparea islamistă ameninţând şi alte două state vecine cu Nigeria, respectiv Ciad şi Niger.

În presa străină au apărut unele justificări ale acestei discrepanţe în atenţia mass mediei. Un articol din CNN a susţinut că în timp ce atacul din Nigeria a fost desfăşurat împotriva unui oraş strategic din nordul ţării (fiind astfel un fel de atac militar), în Paris atacatorii au vizat la sediul Charlie Hebdo ceva mult mai diferit: libertatea de exprimare.

Adevărul este că, dacă în masacrul din Nigeria ar fi fost cel puţin o victimă europeană, australiană sau americană, presa mondială s-ar fi simţit mai “justificată” să raporteze mai îndeaproape situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii