Peste 1 milion de brazilieni au protestat împotriva preşedintei Rousseff şi a corupţiei
alte articole
Peste un milion de manifestanţi au mărşăluit duminică pe străzile mai multor oraşe şi comune din Brazilia pentru a protesta împotriva unei economii încete, a preţurilor aflate în creştere, a corupţiei răspândite şi pentru a cere punerea sub acuzare a preşedintei de stânga Dilma Rousseff.
Marşurile au avut loc într-un moment în care Brazilia se luptă să depăşească stagnarea economică şi politică şi să se agaţe de rămăşiţele unui avânt economic care s-a stins după ce Rousseff a preluat biroul în 2011.
Este improbabil ca Rousseff, aflată acum la începutul celui de-al doilea ei mandat de patru ani, să demisioneze sau să fie pusă sub acuzare, conform apelurilor făcute de numeroşii săi opozanţi.
Un al 5-lea an de stagnare economică şi un scandal de corupţie în valoare de mai multe miliarde de dolari la compania de stat Petroleo Brasileiro SA, sau Petrobras, au alimentat furia brazilienilor.
Partidele de opoziţie o acuză pe Rousseff că era la curent cu presupusele fapte de corupţie de la Petrobras, care au avut loc în timp ce aceasta conducea compania. Însă preşedinta a fost exonerată în urma unei anchete a Procuraturii Generale şi neagă orice implicare în scandal. În plus, cei mai mulţi politicieni acuzaţi că au luat mită provin din coaliţia aflată la guvernare. După proteste, Guvernul brazilian a promis măsuri de luptă împotriva corupţiei şi impunităţii, susţine mediafax.ro
Dar pentru un preşedinte de abia reales în urmă cu 5 luni, protestele sunt un semn al unei ţări polarizate şi tot mai nefericite în legătură cu conducerea ei. Recent, Rousseff a fost luată în derâdere în timpul apariţiilor publice şi brazilienii din unele oraşe au lovit în oale şi tigăi în timpul unui discurs susţinut mai devreme în această lună.
Manifestaţiile de duminică, mai mari decât s-a aşteptat, vor încuraja partidele de opoziţie şi aliaţii agitaţi care fac parte nominal din coaliţia de conducere a lui Rousseff să facă presiuni pentru a se adopta reforme care vor ajuta la relansarea economiei.
Demonstraţiile de duminică au coincis cu cea de-a 30-a aniversare a sfârşitului unei dictaturi militare de două decenii.
Protestete au fost în mare parte liniştite şi chiar festive, cu un nivel foarte scăzut de violenţă, comparativ cu valul de demonstraţii masive din 2013, când brazilienii au protestat împotriva cheltuirii a câtorva miliarde de dolari pentru găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, în ciuda situaţiei jalnice în care se afla economia ţării.
În Sao Paulo, centrul financiar al Braziliei şi cel mai mare oraş al ţării, peste un milion de oameni, conform poliţiei, au participat la un marş pe bulevardul Avenida Paulista.
În Rio de Janeiro mii de oameni s-au revărsat în Copacabana, cea mai cunoscută staţiune din Rio de Janeiro, cel de-al doilea oraş ca mărime al Braziliei. Majoritatea manifestanţilor s-au îmbrăcat în albastru, verde şi galben – culorile steagului brazilian.
Mulţimile de oameni au cântat imnul naţional şi au strigat “Dilma, pleacă!”
Un număr mare de manifestanţi au provenit din clasele mai bogate ale ţării, care în mod tradiţional se opun Partidului Muncitorilor aflat la conducerea ţării, conform Reuters.
Accentuând diviziunile de clasă, manifestanţii au declarat că Rousseff şi partidul de guvernământ au instigat la polarizarea ţării, încercând să îi întoarcă pe susţinătorii lor tradiţionali – beneficiarii unor programe populare de programe de ajutoare sociale – împotriva restului Braziliei.
Partidul Muncitorilor “incită oamenii împotriva oamenilor”, a declarat Helena Alameda Prado Bastos, o editoare de 61 de ani din Sao Paulo.
Previziunile economice ale Braziliei sunt atât de pesimiste încât mulţi analişti şi economişti se aşteaptă ca ţara să alunece în recesiune în acest an. Inflaţia a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, în timp ce moneda braziliană a pierdut aproape 22% din valoarea sa în faţa dolarului american în 2015.
Susţinătorii lui Rousseff au organizat propriile lor manifestanţii în cursul zilei de vineri, dar numărul lor a fost cu mult mai mic decât cei peste 1 milion de manifestanţi adunaţi duminică.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.