Persoanele care suferă de migrene au opţiuni care depăşesc medicamentele pentru durere: Un neurolog explică opţiunile de tratament

Pentru unii oameni, prea multe medicamente pot agrava migrena.
Pentru unii oameni, prea multe medicamente pot agrava migrena. (Foto: pixabay.com)

În prezent, migrenele afectează peste un miliard de persoane din întreaga lume şi reprezintă a doua cauză de invaliditate la nivel mondial. Aproape un sfert dintre gospodăriile din SUA au cel puţin un membru care suferă de migrene. Se estimează că în fiecare an se pierd 85,6 milioane de zile lucrătoare din cauza migrenelor.

Cu toate acestea, mulţi dintre cei care suferă de migrenă îşi consideră durerea ca fiind o simplă durere de cap neplăcută. În loc să solicite asistenţă medicală, această afecţiune rămâne adesea nediagnosticată, chiar şi atunci când alături de durere apar şi alte simptome care provoacă disconfort, inclusiv sensibilitate la lumină şi la sunet, greaţă, vărsături şi ameţeli.

Cercetătorii au descoperit că genetica şi factorii de mediu joacă un rol în afecţiunea provocată de migrenă. Aceştia apar atunci când modificările din trunchiul cerebral activează nervul trigemen, care este un nerv important în calea durerii. Acest lucru determină corpul dumneavoastră să elibereze substanţe inflamatorii, cum ar fi CGRP, prescurtarea de la peptida asociată cu gena calcitonină. Această moleculă, precum şi altele, pot provoca umflarea vaselor de sânge, producând durere şi inflamaţie.

Pentru unii, medicaţia are limitele sale

O migrenă poate fi supărătoare. Cei care se confruntă cu ea sunt adesea retraşi într-o cameră întunecată, acompaniaţi doar de durerea lor. Accesele pot dura zile întregi; viaţa este pusă în aşteptare. Sensibilitatea la lumină şi la zgomot, împreună cu impredictibilitatea bolii, îi determină pe mulţi să renunţe la serviciu, la şcoală, la întâlnirile sociale şi la timpul petrecut cu familia.

Numeroase medicamente eliberate pe bază de reţetă sunt disponibile atât pentru prevenirea, cât şi pentru tratamentul migrenei. Dar pentru mulţi oameni, tratamentul convenţional are limitele sale. Unele persoane care suferă de migrenă au o toleranţă scăzută la anumite medicamente. Mulţi nu îşi pot permite costul ridicat al medicamentelor sau nu pot suporta efectele secundare. Alte persoane sunt însărcinate sau alăptează şi nu pot lua medicamente.

Cu toate acestea, în calitate de neurolog certificat specializat în medicina cefaleei, sunt întotdeauna uimit de cât de deschişi şi entuziaşti devin pacienţii atunci când discut despre opţiunile alternative.

Creierul dumneavoastră vă trimite semnale de avertizare, cum ar fi oboseala şi schimbările de dispoziţie, pentru a vă anunţa că o migrenă ar putea fi pe cale de apariţie.

Aceste abordări, în mod colectiv, se numesc medicină complementară şi alternativă. Ar putea fi surprinzător faptul că un medic occidental cu pregătire tradiţională ca mine ar recomanda pentru persoanele cu migrenă lucruri precum yoga, acupunctură sau meditaţie. Şi totuşi, în practica mea, apreciez aceste tratamente netradiţionale.

Cercetările arată că terapiile alternative sunt asociate cu îmbunătăţirea somnului, cu o stare emoţională mai bună şi cu un sentiment sporit de control. Unii pacienţi pot evita cu totul medicamentele prescrise cu ajutorul unuia sau mai multor tratamente complementare. Pentru alţii, tratamentele netradiţionale pot fi utilizate împreună cu medicamentele prescrise.

Aceste opţiuni pot fi utilizate pe rând sau în combinaţie, în funcţie de gravitatea durerii de cap şi de cauza care o provoacă. Dacă tensiunea de la nivelul gâtului contribuie la durere, atunci terapia fizică sau masajul pot fi cele mai benefice. Dacă stresul este un factor declanşator, poate că meditaţia ar fi cea mai potrivită. Merită să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a explora ce opţiuni pot funcţiona cel mai bine pentru dumneavoastră.

Mindfulness, meditaţie şi multe altele

Deoarece stresul este un declanşator major al migrenelor, una dintre cele mai eficiente terapii alternative este meditaţia mindfulness, care este actul de a vă concentra atenţia asupra momentului prezent într-o mentalitate lipsită de prejudecăţi. Studiile arată că meditaţia mindfulness poate reduce frecvenţa durerilor de cap şi severitatea durerii.

Un alt instrument util este biofeedback-ul, care permite unei persoane să îşi vadă semnele vitale în timp real şi apoi să înveţe cum să le stabilizeze.

De exemplu, dacă sunteţi stresat, este posibil să observaţi încordarea musculară, transpiraţia şi un ritm cardiac accelerat. Cu biofeedback, aceste schimbări apar pe un monitor, iar un terapeut vă învaţă exerciţii pentru a vă ajuta să le gestionaţi. Există dovezi solide că biofeedback-ul poate diminua frecvenţa şi severitatea migrenelor şi reduce dizabilitatea legată de acestea.

Yoga derivă din filosofia tradiţională indiană şi combină posturile fizice, meditaţia şi exerciţiile de respiraţie cu scopul de a uni mintea, corpul şi spiritul. Practicarea consecventă a tehnicilor specifice yoga poate fi utilă în reducerea stresului şi în tratarea migrenei.

Meditaţia este o terapie alternativă care ar putea să vă ajute în cazul migrenei.

Terapia bazată pe tehnici manuale

Terapia fizică utilizează tehnici manuale, cum ar fi eliberarea miofascială şi a punctelor de declanşare, întinderea pasivă şi tracţiunea cervicală, care este o tragere uşoară a capului de către o mână pricepută sau cu un dispozitiv medical. Studiile arată că îmbinarea terapiei fizice cu medicamente a fost superioară în reducerea frecvenţei migrenei, a intensităţii durerii şi a percepţiei durerii, comparativ cu administrarea medicamentelor singure.

Prin scăderea nivelului de stres şi promovarea relaxării, masajul poate scădea frecvenţa migrenelor şi poate îmbunătăţi somnul. De asemenea, poate reduce stresul în zilele care urmează masajului, ceea ce adaugă o protecţie suplimentară împotriva acceselor de migrenă.

Unii pacienţi sunt ajutaţi de acupunctură, o formă de medicină tradiţională chineză. În această practică, ace fine sunt plasate în locuri specifice de pe piele pentru a produce vindecarea. O lucrare mare de meta-analiză din 2016 a constatat că acupunctura a redus durata şi frecvenţa migrenelor, indiferent de frecvenţa cu care acestea apar. Beneficiile acupuncturii sunt susţinute după 20 de săptămâni de tratament.

Ceea ce este cu adevărat fascinant este că acupunctura poate schimba activitatea metabolică în talamus, regiunea creierului responsabilă de percepţia durerii. Această schimbare s-a corelat cu o scădere a scorului de intensitate a durerilor de cap în urma tratamentului prin acupunctură.

Vitaminele, suplimentele şi produsele nutriţionale

Suplimentele pe bază de plante şi produsele nutriţionale, care sunt produse derivate din alimente care pot avea beneficii terapeutice, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a preveni migrena. Există dovezi care sugerează că vitaminele funcţionează rezonabil în comparaţie cu medicamentele tradiţionale eliberate pe baza de reţetă. De asemenea, acestea au mai puţine efecte secundare. Iată câteva exemple:

Se crede că magneziul ajută la reglarea vaselor de sânge şi a activităţii electrice din creier. Un studiu a constatat că pacienţii cărora li s-au administrat 600 de miligrame de citrat de magneziu zilnic timp de 12 săptămâni au avut o scădere de 40% a migrenei. Efectele secundare au inclus diaree la aproape 20% dintre pacienţi.

Vitamina B2, sau riboflavina, este, de asemenea, considerată utilă în prevenirea migrenei. Atunci când a fost administrată în doze de 400 de miligrame zilnic timp de 12 săptămâni, cercetătorii au constatat că aceasta a redus la jumătate frecvenţa migrenelor la mai mult de jumătate dintre participanţi.

Un alt supliment benefic este coenzima Q10, care este implicată în producţia de energie celulară. După trei luni, aproximativ jumătate dintre cei care luau 100 de miligrame de Coenzima Q10 de trei ori pe zi aveau jumătate din numărul obişnuit de accese de migrenă.

O potenţială soluţie naturală este spilcuţa sau Tanacetum parthenium, o plantă perenă asemănătoare unei margarete, cunoscută ca având proprietăţi antimigrenă. Administrată de trei ori pe zi, spilcuţa a redus frecvenţa migrenelor cu 40%.

Dispozitivele pot fi benefice

Food and Drug Administration a aprobat mai multe dispozitive de neurostimulare pentru tratamentul migrenei. Aceste dispozitive funcţionează prin neutralizarea semnalelor de durere trimise de creier.

Unul dintre acestea este dispozitivul Nerivio, care se poartă pe braţul superior şi trimite semnale către centrul de durere din trunchiul cerebral în timpul unui atac. Două treimi dintre persoane raportează o ameliorare a durerii după două ore, iar efectele secundare sunt rare.

Un alt dispozitiv care pare promiţător este Cefaly. Acesta livrează un curent electric uşor către nervul trigemen de pe frunte, care poate reduce frecvenţa şi intensitatea atacurilor de migrenă. După o oră de tratament, pacienţii au înregistrat o reducere de aproape 60% a intensităţii durerii, iar ameliorarea a durat până la 24 de ore. Efectele secundare sunt rare şi includ somnolenţa sau iritarea pielii.

Aceste terapii alternative ajută la tratarea persoanei ca întreg. Doar dintre pacienţii mei, îmi vin în minte multe poveşti de succes: studentul care a avut cândva migrene cronice, dar care acum le are mai rar după un regim de vitamine; femeia însărcinată care a evitat medicaţia, prin acupunctură şi terapie fizică; sau pacientul care ia deja numeroase medicamente pe bază de reţetă, care foloseşte un dispozitiv de neurostimulare pentru migrene în loc să adauge o altă reţetă.

Câteodată, abordările alternative nu sunt neapărat terapii miraculoase, dar potenţialul lor de a uşura durerea şi suferinţa este notabil. În calitate de medic, este cu adevărat îmbucurător să văd cum unii dintre pacienţii mei răspund la aceste tratamente.

Danielle Wilhour - profesor asistent de neurologie, University of Colorado Anschutz Medical Campus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură