Capriciile vremii şi starea noastră de sănătate — există vreo legătură?

Nori pe cer
Nori pe cer (Epoch Times România)

Există oare vreo legătură între condiţiile meteo şi starea noastră de sănătate, de exemplu, poate oare timpul rece să cauzeze probleme cardiace, furtunile magnetice să producă dureri de cap, iar vremea umedă — să agraveze reumatismul? Oamenii de ştiinţă au încercat să separe miturile de realitate şi au ajuns la câteva concluzii importante.

Faptul că dispoziţia noastră se modifică în funcţie de starea vremii — este un fapt binecunoscut şi nu necesită demonstraţii suplimentare. Dar, cum rămâne cu celelalte fenomene, calificate de oameni drept semne sau credinţe populare?

Rezultatele obţinute în cadrul cercetărilor ştiinţifice nu lasă nici o urmă de îndoială: organismul nostru reacţionează chiar şi la cele mai mici schimbări din atmosferă. Şi, chiar dacă multe dintre aceste fenomene nu au fost încă pe deplin studiate şi dovedite din punct de vedere ştiinţific, vom vorbi despre cele mai renumite în acest sens.

Timpul rece şi problemele cu inima

Pe timp de iarnă, nu creşte doar incidenţa cazurilor de gripă şi a bolilor respiratorii acute, dar şi a riscului de infarct miocardic. Astfel, comparativ cu primăvara sau vara, pe parcursul lunilor reci ale anului, mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare creşte cu 40%.

Potrivit studiului efectuat de specialiştii de la Colegiul Medical din cadrul Universităţii din Pennsylvania, riscul atacului de cord sporeşte semnificativ atunci când depunem un efort fizic în aer liber, cum ar fi, de exemplu, cel asociat cu îndepărtarea zăpezii. Frigul creşte tensiunea arterială, care, la rândul ei, creşte riscul unui atac de cord. În cazul unui efortului fizic sporit în perioada rece a anului, creşte nevoia de oxigen a organismului, motiv pentru care începem să inspirăm mai mult aer.

"În cazul unui efort fizic care presupune contracţii izometrice (ţinerea sub presiune a muşchilor), inhalăm aer rece în interior şi inima este expusă la un stres mai mare consumând mai mult oxigen", susţine Sinouey Lawrence, director al Institutului de Boli Cardiovasculare din cadrul colegiului mai sus-menţionat.

Furtuni magnetice şi dureri de cap

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Japonia au investigat impactul activităţii solare asupra sănătăţii organismului uman. Ei au fost interesaţi în special să afle dacă furtunile magnetice pot să provoace dureri de cap şi să deterioreze starea generală de bine.

Potrivit autorului studiului, Dr. Kazuhito Kimoto, cercetătorii au descoperit o legătură clară între schimbările meteorologice şi apariţia durerilor de cap. Cercetătorii au cerut celor 28 de participanţi la experiment care suferă de migrenă să ţină timp de un an un jurnal al senzaţiilor de durere. Ulterior, oamenii de ştiinţă au comparat înregistrările făcute de pacienţi cu datele meteorologice oferite de staţia meteo aflată în vecinătate şi au constatat că scăderea presiunii atmosferice a avut un impact negativ asupra stării generale de sănătate a pacienţilor examinaţi.

Un alt studiu pertinent a constatat o dependenţă dintre schimbările presiunii atmosferice şi creşterea vânzărilor de analgezice. Potrivit unor ipoteze ale oamenilor de ştiinţă, scăderea presiunii atmosferice conduce la perturbarea funcţiei aparatului vestibular, care este însoţită adesea de crize de vertij şi migrenă.

Vremea umedă şi durerile articulare

Deşi există multe presupuneri potrivit cărora ar exista legături directe dintre timpul ploios şi cu vânt şi inflamarea articulaţiilor, acest fenomen nu a fost deocamdată demonstrat ştiinţific de cercetători. Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele obţinute în cadrul a 9 studii care au vizat efectele vremii asupra agravării artritei reumatoide şi nu au determinat niciun eveniment recurent stabil.

Atunci de unde apare această ipoteză? Potrivit presupunerilor oamenilor de ştiinţă, totul ţine de unele convingeri prestabilite, potrivit cărora atunci când credem că ploaia va provoca dureri la nivelul articulaţiilor, vom memora acele zile ploioase când starea de sănătate s-a deteriorat substanţial şi vom ignora momentele când ne-am simţit bine din acest punct de vedere.

Cu toate acestea, mulţi cercetători consideră că respectivele concluzii nu sunt suficiente şi sunt de părere că în cazul examinării legăturii dintre vreme urâtă şi durerile de la nivelul articulaţiilor, nu au fost luaţi în calcul toţi factorii necesari, ca de exemplu: dacă pacienţii erau pe stradă sau în locuinţă, ce ocupaţie aveau în acel moment, cum erau îmbrăcaţi etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură