Judecătorii din Moldova declară drept "extremist" un simbol vechi de mii de ani

Comemorarea practicanţilor Falun Gong, persecutaţi până la moarte de Partidul Comunist Chinez, în faţa Ambasadei chineze de la Chişinău, 20 iulie 2013
Comemorarea practicanţilor Falun Gong, persecutaţi până la moarte de Partidul Comunist Chinez, în faţa Ambasadei chineze de la Chişinău, 20 iulie 2013 (Epoch Times)

De aproape 10 ani practicanţii Falun Gong din Republica Moldova expun genocidul regimului comunist de la Beijing, iar acţiunile lor nu sunt deloc pe placul Ambasadei Chinei de la Chişinău, care nu o dată a încercat să-i intimideze în timp ce aceştia protestau paşnic, solidari cu colegii lor torturaţi în China.

"Văzând că susţinătorii Falun Gong sunt de neclintit, cei de la Ambasadă au hotărât să meargă pe altă cale, pe una ilegală, desigur, deoarece membrii Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa din Republica Moldova nu au încălcat niciodată legislaţia. Astfel, în decembrie 2013, Hrenova Elena, fostă consilieră municipală comunistă care apoi a trecut la socialişti şi actual deputat socialist, a chemat în instanţă Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong sub pretextul că emblema şcolii chinezeşti ar avea o conotaţie extremistă", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Falun Dafa din R. Moldova, remis redacţiei Epoch Times.

Practicanţii Falun Gong acuză

Sub pretextul că emblema şcolii chinezeşti ar avea conotaţie extremistă, socialiştii moldoveni urmăresc de fapt să dizolve Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong din R. Moldova, susţin reprezentanţii celor două Asociaţii.

Emblema şcolii conţine simbolul Taiji (cunoscut ca Yin-Yang) şi simbolul Wan (denumit şi svastică - simbol vechi de peste 2.500 de ani, regăsit în relicve arheologice din numeroase ţări, care simbolizează norocul, sau soarele în unele culturi, şi are o conotaţie pozitivă, dar care a fost plagiat de Adolf Hitler în perioada celui de-al Doilea Război Mondial).

Deşi aderenţii Falun Gong afirmă că dispun de o hotărâre judecătorească irevocabilă din anul 2010, prin care se constată că simbolul Falun nu are conotaţie extremistă, la 20 ianuarie 2014, magistratul de la Judecătoria Buiucani, Dorin Dulghieru, în prezent preşedintele instanţei, a adoptat "în regim de urgenţă" o altă hotărâre diametral opusă, obligând Ministerul Justiţiei să introducă simbolul Falun în Registrul materialelor cu caracter extremist.

"Atât reclamantul cât şi judecătorul Dorin Dulghieru au urmărit o intenţie ascunsă şi bine determinată de a interzice simbolul "Falun", cărţile Şcolii Falun Dafa pe teritoriul R. Moldova şi în consecinţă de a scoate în afara legii Asociaţia Obştească Falun Dafa şi Asociaţia de Qigong Falun Gong Moldova, scop urmărit şi dorit de către Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru a ascunde existenţa persecuţiilor şi genocidului fără precedent asupra practicanţilor Falun Dafa din China", a declarat Tatiana Chiriac, preşedinta asociaţiei din R. Moldova.

Cele două asociaţii şi Ministerul Justiţiei au atacat cu apel decizia judecătorului Dorin Dulghieru, însă, pe 2 aprilie 2014, completul de judecată format din magistraţii V. Pruteanu, A. Minciună şi Iu. Cimpoi au decis să menţină hotărârea acestuia.

A urmat recursul, iar, la 28 ianuarie 2015, după cinci amânări a şedinţelor de judecată, completul Curţii Supreme format din Nicolae Clima, Valeriu Doagă, Ala Cobăneanu, Sveatoslav Moldovan şi Nadejda Toma, a menţinut decizia Curţii de Apel, iar speranţa practicanţilor Falun Gong că instanţa de recurs le va face dreptate a fost spulberată.

Practicanţii Falun Gong vor merge la CEDO

"Atenţionăm că decizia primită, probabil la presiunea Ambasadei Chineze care îşi extinde persecuţia, ne încalcă grav dreptul la libera exprimare, libertatea gândirii şi convingerii punând în pericol real activitatea Asociaţiilor cât şi viitoarea soluţie a Curţii Supreme în dosarul civil dintre aceleaşi părţi privind dizolvarea societăţilor obşteşti", au transmis practicanţii Falun Gong din Republica Moldova.

De curând practicanţii Falun Gong au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de decizia magistraţilor. Protestul lor paşnic din faţa Curţii Supreme de Justiţie de la Chişinău a rămas însă fără răspuns.

"Cerem susţinerea şi implicarea nemijlocită a surselor mass-media, a tuturor organizaţiilor de drepturile omului, a autorităţilor naţionale şi internaţionale, a membrilor CSM pentru a nu permite să ni se încalce drepturile în mod nejustificat. Vom pregăti materialele cât mai urgent pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului", au transmis practicanţii Falun Gong.

Ce au autorităţile R. Moldova cu Falun Gong?

Protestele paşnice desfăşurate în faţa ambasadelor chineze din întreaga lume, alături de expoziţiile de pictură şi celelalte iniţiative de expunere a persecuţiei la care sunt supuşi practicanţii Falun Gong din China, nu au fost pe placul comuniştilor de la Beijing, cum se pare că nu au fost nici pe placul autorităţilor din Republica Moldova.

Falun Gong este o practică spirituală înrădăcinată în cultura tradiţională chineză care de aproape 16 ani este persecutată de regimul dictatorial de la Beijing. Deşi promovează principiile adevăr, bunătate şi toleranţă, Falun Gong a fost interzisă şi reprimată violent după ce PCC a constatat că numărul aderenţilor ajunsese, în puţini ani, mai mare decât cel al membrilor săi.

Foarte apreciată în ţările occidentale pentru că promovează sănătatea şi moralitatea, practica a câştigat numeroase premii şi distincţii, iar fondatorul şcolii, domnul Li Hongzhi, a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Pace.

Practicanţii din cele peste 120 de ţări au răspuns întotdeauna paşnic valului de violenţă încercând să expună atrocităţile la care sunt supuşi colegii lor din China, inclusiv recoltarea forţată de organe pe viu, pentru profit - o crimă care a revoltat o lume întreagă.

Recent Mihai Ghimpu, liderul PL a făcut o referire la colaborarea dintre conducătorii PD şi China: "La discuţii am auzit că ei au o înţelegere, un contract cu China, China comunistă. Am aflat acuma că ei nu sunt gata să facă reforme, ceea ce a fost confirmat de Lupu în cadrul unei emisiuni, şi vor să înlăture Fondul Monetar Internaţional, fără de care nu e Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, nu-i Banca Europeană pentru Investiţii. Ei vor să ia 2 miliarde de dolari de la chinezi, aşa cum a vrut Voronin în 2009".

În acest context procesele intentate aderenţilor Falun Gong din Moldova capătă un nou înţeles.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe