Percheziţii la Spitalul de Arşi: medici şi asistente decontau ilegal operaţii estetice

(JOSE JORDAN / AFP / Getty Images)

O acţiune amplă de percheziţii, vizând 23 de descinderi, are loc vineri dimineaţă în Bucureşti şi în judeţul Botoşani, mai mulţi medici şi asistente medicale fiind acuzaţi că luau mită. Printre instituţiile sanitare ţintite pentru investigaţii este şi Spitalul de Arşi din Bucureşti.

26 medici şi asistente medicale sunt acuzaţi că făceau internări ilegale, folosindu-se de diagnostice false. Aceştia ar fi internat pacienţi la care le puneau un diagnostic fals, dar de fapt efectuau operaţii estetice. Sunt cercetaţi şi doi medici celebri care au efectuat operaţii unor vedete din România.

La descinderi participă 12 procurori şi 150 de poliţişti. Descinderile au loc la Spitalul de arşi din Bucureşti şi la domiciliile medicilor.

Conform anchetatorilor, pentru operaţiile de acest gen, cadrele medicale ar fi încasat lunar între 15.000 şi 20.000 de euro. Medicii ar fi primit sume între 2.000 şi 4.000 de euro petru fiecare operaţie.

Datorită stabilirii unor diagnostice false, operaţiile puteau fi decontate în acest mod de la Casa Naţională de Sănătate, cu toate că operaţiile estetice nu se pot deconta.

În acest dosar sunt aduse la audieri peste 40 de persoane, fiind implicate şi cadre medicale cu funcţii de conducere.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, în cursul lunii aprilie, începerea urmăririi penale în acest caz faţă de 26 de persoane, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, dare mită, înşelăciune sau fals intelectual.

Persoanele vizate în acest caz sunt suspectate că internau fără drept persoane punând un diagnostic fals, foloseau fără drept logistica spitalului şi efectuau operaţii estetice - liposucţii, vaginoplastii, implant mamar, implant fesier - în timpul programului de lucru, a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Totodată, persoanele cercetate în anchetă ar fi cerut ca mită sume importante de bani pentru efectuarea operaţiilor şi ar fi decontat ilegal serviciile medicale, pe baza diagnosticelor false, păgubind astfel Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.