Percepţia posibililor investitori asupra climatului investiţional în Moldova este mai rea decât realitatea
alte articole
Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a avut o întrevedere cu reprezentanţii German Economic Team, care au prezentat o serie de studii şi recomandări privind atragerea investiţiilor străine în Moldova, reformarea sistemului energetic şi negocierea Acordului de creare a Zonei de liber schimb aprofundat şi comprehensiv cu Uniunea Europeană.
Printre concluziile experţilor în partea ce ţine de impulsionarea investiţiilor străine directe se numără necesitatea eliminării constrângerilor legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru investitorii străini, relaţia Guvernului cu mediul de afaceri, autorităţile urmând să pună accent pe asigurarea implementării legislaţiei, dar şi să consulte mediul de afaceri la elaborarea noilor acte normative, precum şi depolitizarea procesului de atragere a investiţiilor. „Investitorii doresc o abordare mai puţin personalizată şi axată pe primele persoane în stat, ci mai degrabă una instituţionalizată. Rolul Organizaţiei pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor, MIEPO, trebuie să fie de leader în acest proces”, a declarat Ricardo Giucci, team leader al GET pentru Moldova.
De multe ori, percepţia posibililor investitori în ce priveşte climatul investiţional în Moldova este mai rea decât realitatea, aceştia fiind speriaţi de legislaţia restrictivă în diverse domenii, cum ar fi al relaţiilor de muncă sau al proprietăţii asupra terenurilor, restricţii care oricum însă pot fi evitate legal, a spus expertul. El a sugerat, totuşi, să fie întreprinse o serie de reforme, inclusiv liberalizarea legislaţiei în domeniul muncii. Potrivit lui Ricardo Giucci, multe companii se confrunta cu lipsa personalului calificat şi ar dori să investească în perfecţionarea cadrelor, însă nu o fac din cauza imposibilităţii de a-i reţine în cadrul companiei.
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a apreciat drept obiective constatările experţilor germani, subliniind că reforma mediului de afaceri, derulată de Ministerul Economiei, trebuie sincronizată cu reformele în alte domenii, cum ar fi cel al justiţiei, învăţământului, administrării fiscale şi vamale, dar şi a infrastructurilor învechite ce afectează competitivitatea întregii economii. Valeriu Lazăr a precizat că atribuţiile legate de recuperarea costurilor de pregătire a personalului sunt delegate de Codul muncii în sfera contractului individual de muncă, astfel companiile urmează să introducă prevederi speciale la încheierea contractelor de muncă, transmite serviciul de presă al Ministerului Economiei.
Totodată, Valeriu Lazăr a recunoscut că sistemul de învăţământ nu satisface cererea pieţei forţei de muncă şi a declarat că Ministerul Economiei este gata să-şi asume leadershipul în procesul de racordare a sistemului de învăţământ profesional la necesităţile pieţei muncii, elaborând un proiect de hotărâre de guvern în acest sens. Grupul de lucru, ce urmează a fi creat prin această hotărâre urmează să elaboreze, în termen de trei luni, proiectul Conceptului de reformare a sistemului de pregătire profesională a cadrelor de profesii muncitoreşti în Republica Moldova.
Mulţi investitori străini, industriali, se plâng că nu găsesc suficient personal calificat în Republica Moldova, în timp ce sistemul de pregătire profesională şi universitară nu oferă specialişti solicitaţi pe piaţa muncii, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, exprimându-şi speranţa că membrii Guvernului vor avea voinţa politică pentru a aproba iniţiativa Ministerului Economiei.
Menţionăm că German Economic Team este o instituţie finanţată de Ministerul Economiei şi Tehnologiilor al Republicii Federale Germania şi are competenţe în analize macroeconomice, reforma sectorului privat, energie şi dezvoltarea pieţelor financiare. GET Moldova susţine Guvernul Republicii Moldova în stabilizarea dezvoltării economice şi elaborarea reformelor necesare.