Pentru maşinile vechi, timbrul de mediu scade semnificativ faţă de taxa auto
Pentru maşinile înmatriculate înainte de anul 2007, timbrul de mediu scade semnificativ faţă de taxa auto plătită în prezent, ajungând la cifre rezonabile, explică ministerul Mediului în documentul care însoţeşte proiectul ordonanţei privind taxa pe emisiile poluante provenite de la autovehicule
Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule va fi discutată în primă lectură în şedinţa de guvern de miercuri.
Documentul prevede că timbrul de mediu se va plăti o singură dată şi reprezintă costul poluării pentru întreaga durată de viaţă a maşinii. Nu se va plăti timbrul la revânzare.
Ministerul Mediului a elaborat şi un ghid în care explică ce noutăţi aduce modificarea legislativă. “Noua taxă aduce ca noutate principiul “poluatorul plăteşte”, deoarece se taxează în principal emisiile generate de maşină. Timbrul de mediu priveşte nivelul de emisii şi tipul de tehnologie folosit (Euro 1, 2, 3, 4, 5)”, precizează sursa citată.
Noua taxă se calculează în funcţie de emisia de CO2, (luată în calcul în întregime pentru timbru, faţă de 30% în legea în vigoare), înscrisă în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.
Din acelaşi document reiese că “timbrul de mediu menţine aceleaşi cote din prezent pentru maşinile cu tehnologie Euro 5 şi creşte cotele pentru maşinile cu tehnologii Euro 4 şi Euro 3, care se vor afla în circulaţie mult timp şi deci vor polua o perioadă îndelungată”.
Totodată, se precizează că "pentru maşinile cu tehnologii mai slabe (Euro 2, Euro 1 şi non-Euro), pentru că este vorba de maşini mai vechi, cu durată mult mai mică de funcţionare (până la data la care acestea se vor casa), timbrul de mediu va scădea". În acelaşi timp, "pentru maşinile cu tehnologie Euro 6, precum şi pentru maşinile hibride şi electrice, timbrul este zero".
Timbrul se va plăti doar la prima înmatriculare pe piaţa din România (sau la prima transcriere). În cazul celor care au dat statul în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal – dacă acestora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, în baza HJ, vor plăti noul timbru la prima vânzare a maşinii.
În ce îi priveşte pe transportatori - timbrul de mediu se aplică doar la categoria M1; pentru restul (M2, M3, N1, N2, N3), rămâne formula actuală.