Pentagonul avertizează că Beijingul investeşte tot mai mult în dezvoltarea submarinelor nucleare

Submarin al Marinei chineze pleacă din portul Qingdao, provincia Shandong, China, 22 aprilie 2009 (Getty Images)
Andrei Popescu
22.11.2018

SUA aparent a fost luată prin surprindere de creşterea semnificativă a investiţiilor Chinei în submarine nucleare, iar Pentagonul şi diverse think tank-uri americane avertizează că Beijingul îşi creşte rapid stocul de nave de luptă, potrivit Express.co.uk.

Fotografii realizate cu şantierul naval Bohai şi centrul maritim Lonpo arată că Beijingul a dezvoltat un număr mai mare de submarine decât s-a crezut anterior. Centrul pentru Politică Globală Carnegie-Tsinghua a precizat recent că, în opinia lui, statul comunist chinez încearcă să îşi dezvolte capabilităţile nucleare. Potrivit unor rapoarte, preşedintele chinez Xi Jinping aparent consideră că actualele capabilităţi nucleare ale Chinei sunt prea mici.

De altfel, Xi Jinping a anunţat anul trecut că doreşte să dezvolte masiv capabilitatea militară a Chinei.

Totuşi, potrivit Departamentului american pentru Apărare şi a Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), există un număr de submarine operaţionale mai mic decât s-a considerat anterior.

CSIS şi Pentagonul susţin că Beijingul are doar 4 submarine din clasa Jin (sau 094) pregătite pentru a fi trimise în largul mării.

În acelaşi timp, Catherine Dill de la Centrul de Studii legate de Neproliferare James Martin, din cadrul Institutului de Studii Internaţionale Middleburg din Monterey, California, consideră că acest lucru nu este o sursă de îngrijorare.

Ea a explicat că din cele patru submarine, “două par să nu fie în operabile”.

Dar atât raportul Pentagonului din 2018 privind armata chineză, cât şi grupul China Power din cadrul CSIS au susţinut că toate cele patru submarine chineze sunt active.

În timp ce China dispune de aproximativ 186 de focoase nucleare “terestre”, armata chineză construieşte noi rachete pentru submarine

De asemenea, SUA a precizat că doreşte să îşi consolideze arsenalul nuclear în ciuda faptului că deja dispune de 6.450 de focoase.

Tensiunile dintre SUA şi China s-au amplificat în continuu după ce preşedintele american Donald Trump a declarat un război comercial împotriva Beijingului.

Luna trecută, o navă de luptă chineză aproape că a intrat într-o navă de luptă americană în Marea Chinei de Sud.

De asemenea, SUA a desfăşurat operaţiuni de promovare a libertăţii de navigare în Marea Chinei de Sud care au înfuriat Beijingul.

Administraţia Trump a cerut recent regimului comunist chinez să îşi retragă toată rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, fiind pentru prima dată când o astfel de cerere este făcută publică, potrivit AP.

Guvernul chinez consideră Marea Chinei de Sud ca fiind o parte a teritoriului său, în ciuda faptului că mai multe ţări revendică porţiuni din acea zonă maritimă.

Mai mult, Pentagonul a dezvăluit în luna iunie că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali militari au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor