Pensii speciale pentru angajaţii Serviciilor de Ambulanţă şi obligaţia de a tăcea

La scurt timp după ce asistenta Violeta Maria Naca făcea dezvaluiri pe Facebook despre intervenţia de la Colectiv, aleşii ţării vin cu un proiect legislativ vizând acordarea a numeroase beneficii pentru personalul operativ de pe ambulanţe, drepturi dublate însă de obligaţia angajaţilor de a nu prezenta în public informaţii şi date obţinute în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
Spitale, pacienţi, aparatură medicală
Spitale, pacienţi, aparatură medicală (Epoch Times România)

Un grup de 82 de parlamentari a depus la Senat un proiect legislativ vizând acordarea de pensii speciale pentru personalul profesionist de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă. Dar cum nimic nu este gratuit, angajaţilor de pe ambulanţă li se va cere în schimb să nu prezinte în public informaţii şi date obţinute în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau comentarii referitoare la acestea, cum a făcut, de exemplu, Violeta Maria Naca, asistentă medicală care, după intervenţia la Colectiv, a povestit cum a decurs intervenţia, ceea ce a strârnit, se pare, nemulţumiri la nivel înalt.

Potrivit Mediafax, proiectul de lege privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a fost depus la Senat pe 22 decembrie şi reglementează obligaţiile şi drepturile personalului profesionist de intervenţie - medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi de autosanitară şi operatori registratori de urgenţă.

Iniţiatorii consideră că aceştia trebuie să dobândească un regim special având în vedere că îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase, dar, în egală măsură, trebuie să aibă grijă la ce vorbesc.

La capitolul drepturi, iniţiatorii proiectului de lege propun ca pensia să reprezinte 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile legale, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. La pensie au dreptul şi cei cu o vechime de 15-20 de ani, cu o diminuare de 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte. Dacă în urma actualizării cu valoarea punctului de pensie rezultă o pensie specială mai mică, va fi păstrată pensia aflată în plată.

Pensia specială are regimul juridic al unei pensii pentru limită de vârstă, iar personalul de intervenţie ar urma să beneficieze de ''pensie specială de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: vârsta minimă de 57 de ani şi o vechime de cel puţin 20 de ani în activitate ca personal operativ de intervenţie''.

În plus, personalul operativ de pe ambulanţe va mai beneficia, în baza actului normativ, pe lângă salariul lunar (compus din salariul de bază, gărzi, indemnizaţii, sporuri, premii şi prime) la ajutoare şi alte drepturi băneşti stabilite prin contracte colective de muncă, indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau de detaşare, precum şi la decontarea cheltuielilor de cazare şi transport în ţară şi străinătate, dar şi la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă. De asemenea, aceştia vor mai beneficia de spor pentru condiţii deosebit de periculoase pentru suprasolicitări psihice şi nervoase, stres, zgomot intens şi de lungă durată, pericol, risc fizic şi risc în traficul rutier în timpul deplasărilor în misiune şi de ''concediu de odihnă suplimentar plătit pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale, asigurat într-o staţiune balneoclimaterică de tratament, asigurat de angajator, inclusiv transportul pe teritoriul României''. La acestea se adaugă vouchere de vacanţă, bilete de tratament şi recuperare.

Un alt beneficiu pe care legiuitorii s-au gândit să-l ofere personalului operativ de pe ambulanţe constă în încadrarea în unităţi din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a copiiilor aflaţi în întreţinerea unei persoane ce face parte din personalul profesionist operativ de intervenţie, decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi soţul sau soţia acestuia pot fi angajaţi ca personal contractual, fără examen sau concurs, dacă aceştia îndeplinesc condiţiile legale. "Identificarea postului în vederea angajării se face ţinând cont de studiile solicitantului şi de cerinţele postului'', se specifică în actul normativ.

În ceea ce priveşte obligaţiile, proiectul de lege stipulează că personalul ''trebuie să se comporte cu cinste şi demnitate profesională, să nu prejudicieze în niciun fel imaginea instituţiei şi să nu submineze încrederea pacienţilor''. Astfel, angajaţilor le este interzis să încalce normele privind confidenţialitatea activităţii desfăşurate, să prezinte în public informaţii şi date obţinute în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau comentarii referitoare la acestea şi să ''exprime în public opinii contrare intereselor României.''

Senatul este prima cameră sesizată.

Reamintim că la scurtă vreme după tragedia din Colectiv, o asistentă medicală a relatat, într-o postare pe Facebook, ce iad a găsit la faţa locului şi cum au venit prea puţine ambulanţe. Ulterior, potrivit jurnalistului Alexandru Căutiş, femeia ar fi fost ameninţată de cineva sus pus şi i s-a cerut să ascundă adevărul.

"Am vorbit în seara aceasta cu ea, plângea la telefon şi mi-a spus acest amănunt greu. Era terifiată de faptul că poate fi ameninţată din cauză că a povestit cum a decurs salvarea, cu întârziere. Are sufletul încercat de grozăviile pe care le-a văzut, dar mai ales pentru că i se cere să ascundă adevărul.`, scria pe 2 noiembrie Căutiş.

La rândul său, jurnalistul Silviu Sergiu a tras şi el un mare semnal de alarmă.

"Sistemul lucrează de zor să le pună pumnul în gură medicilor care îndrăznesc să devoaleze carenţele serviciului de urgenţă. Asistenta Violeta Maria Naca, medicul Humulescu de la Colţea (care a făcut un apel să iasă lumea în stradă) au fost ameninţaţi să tacă.", scria jurnalistul la începutul lui noiembrie a.c.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne