Răniţii de la Colectiv internaţi la Spitalul Militar se întorc acasă de sărbători (Video)

Ultimii trei răniţi în incendiul din Clubul Colectiv internaţi la Spitalul Militar au fost externaţi miercuri şi se vor întoarce la casele lor de sărbători.
Pacienţi răniţi la Colectiv în ziua externării din Spitalul Militar, 23 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
23.12.2015
Se încarcă player-ul...

Cu mâinile bandajate, cu pansamente pe urechi, gât, cap, cei trei răniţi, Mihai Anghel, Remus Vasiliu şi Ionuţ Tudor au asistat, alături de zecile de medici şi asistente ce au ajutat la tratarea lor, la conferinţa de presă susţinută miercuri la Spitalul Militar, pentru a marca externarea, care, potrivit doctorilor, marchează intrarea într-o nouă etapă.

Pacienţi răniţi la Colectiv în ziua externării din Spitalul Militar, 23 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Pacienţi răniţi la Colectiv în ziua externării din Spitalul Militar, 23 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Este un moment de sărbătoare pentru noi, este un moment în care toţi ne pregătim de sărbători şi noi am considerat că este în spiritul tradiţiilor noastre şi în spiritul evenimentelor care s-au întâmplat, să marcăm un moment deosebit pentru spitalul nostru (...) Este momentul în care toţi pacienţii din Spitalul Militar Central se externează.", a declarat comandatul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr Carol Davila, conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu în deschiderea conferinţei de presă ocazionată de externarea celor trei pacienţi.

"Tragedia din Colectiv este un moment de cotitură, un alt fel de revoluţie care s-a întâmplat în România, o revoluţie a bunului simţ, a redobândirii valorilor morale şi spirituale, a valorilor umane, a solidarităţii. Sacrificiul acestor oameni ne-a obligat să fim altfel, să ne aducem aminte de redobândirea demnităţii.", a adăugat şefa Spitalului Militar, adresând mulţumiri pacienţilor, care, prin curajul lor au făcut mai uşoară munca personalului medical, cadrelor medicale din spital, "oameni care au pus mai mult decât profesie în ce au făcut, au pus suflet", precum şi ambasadelor şi asociaţiilor medicale şi spitalelor din străinătate, care au preluat şi îngrijit 4 pacienţi internaţi în Spitalul Militar.

Florentina Ioniţă-Radu a mai informat că pacienţii care se întorc din străinătate şi au nevoie de sprijin pot apela la Comandamentul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, în cazul în care au nevoie de reîncadrare şi pot apela la consilierii ministrului, dacă au nevoie să fie consiliaţi. De asemenea, tot la nivelul Ministerului Sănătăţii a fost înfiinţat un program pentru recuperarea răniţilor de la Colectiv, a mai anunţat medicul militar.

"Acum s-a încheiat momentul Colectiv, momentul tragic Colectiv şi trecem într-o nouă etapă în care încercăm să ne recuperăm, să trăim normal, să revenim la normalitate.", a adăugat medicul.

Potrivit dr. Laurenţiu Ene, şeful secţiei de Terapie Intensivă, la 74 de zile de la momentul Colectiv, "perioadă care a fost extrem de densă, extrem de încărcată atât emoţional cât şi ca volum de activitate", toţi cei 11 pacienţi ajunşi la Spitalul Militar în orele ce au urmat dramei din Club sunt într-o condiţie foarte bună.

Cinci dintre aceştia sunt în străinătate, parte din ei externaţi. Doar două persoane mai sunt internate la această oră în străinătate, una la Viena şi una la Roterdam, a adăugat medicul.

La încheierea conferinţei, medicul Florentina Ioniţă-Radu a ţinut, o dată în plus, să-i felicite pe pacienţi pentru curajul şi optimismul lor care, nu o dată, i-au îmbărbătat pe medici:

Pacienţi răniţi la Colectiv în ziua externării din Spitalul Militar, 23 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Pacienţi răniţi la Colectiv în ziua externării din Spitalul Militar, 23 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Aş vrea să le mulţumesc că au avut puterea să treacă peste acest moment nefericit şi tragic al vieţii lor, că au avut puterea să treacă frumos. Şi apropos de momentele acestea deosebite, la un moment dat m-am dus în sala de operaţie şi mi s-a părut că cineva ţipa. Şi eram foarte revoltată, cum, doar facem sub anestezie generală! Nu, unul dintre ei cânta! Un altul, după ce a ieşit din intervenţia chirurgicală, a glumit "să vină şampania!" a rememorat şefa spitalului Militar.

Reamintim că în noaptea de 30 octombrie, la Clubul Colectiv din Bucureşti a izbucnit un incendiu care a curmat viaţa a 27 de persoane, alte peste 160 ajungând în spitalele Capitalei, cu arsuri pe suprafeţe mari din corp şi intoxicaţi cu fum. De la momentul tragediei şi până acum alte 36 de persoane şi-au pierdut viaţa în spitale din România şi străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor