Pelicula “Poziţia Copilului”, reprezentanta României la Festivalul de Film de la Berlin 2013
alte articole
România este reprezentată anul acesta în competiţia oficială din cadrul Festivalului de Film de la Berlin de pelicula “Poziţia Copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, cu Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache în rolurile principale, informează Realitatea TV.
Pelicula românească spune povestea relaţiei dintre o mama excesiv de protectoare şi fiul ei adult care se simte sufocat de atâta dragoste maternală. “Poziţia copilului” surprinde, totodată şi viaţa "high-classului" românesc contemporan prins în păienjenişul corupţiei.
Premiera mondială a acestui film va avea loc, în cadrul Festivalului, pe 11 februarie, având programate trei proiecţii în cinematografele din Berlin.
Şi actriţa Ada Condeescu, cunoscută publicului român şi numai prin intermediul filmelor “Eu când vreau să fluier, fluier”, premiat la Berlinala din 2010 cu “Ursul de Argint” şi “Loverboy” apare şi în acest an la Festivalul de Film de la Berlin, la secţiunea dedicată promovării celor mai talentaţi 10 tineri actori europeni.
În competiţia oficială a Berlinalei de anul acesta sunt înscrise 24 de pelicule, Festivalul începând joi seară cu proiecţia filmului chinezesc, "The Grandmasters", regizat de Wong Kar-Wai, care este şi preşedintele juriului din acest an. Din juriu vor face parte şi regizorul Andreas Dresen şi actorul Tim Robbins.
Cea de-a 63-a ediţie a Festivalul de Film de la Berlin se va desfăşura în perioada 7-17 februarie.
UE sprijină, prin programul “Media”, 17 filme din cadrul Berlinalei 2013
Nu mai puţin de 17 filme au fost produse din fonduri europene, prin programul “MEDIA”, la suma de aproximativ un milion de euro. Scopul programului European este stimularea diversităţii şi competitivităţii prin finanţarea dezvoltării sectorului cinematografic, a promovării şi distribuţiei filmelor europene în afara ţării lor de origine, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
„Sunt încântată că organizatorii Berlinalei apreciază aceste filme tot atât de mult ca şi noi. Festivalul este o platformă fantastică pentru cineaştii europeni, precum şi pentru programul MEDIA şi sper că această colaborare va continua. Uniunea Europeană oferă o valoare adăugată semnificativă prin investiţii bine orientate în sectoarele audiovizual şi cultural, care contribuie în mod considerabil la dezvoltarea economiei şi la crearea de locuri de muncă. Am convingerea că noul nostru program Europa creativă, care cuprinde programul MEDIA şi programul Cultura actual, va fi în curând aprobat de statele membre şi de Parlamentul European. Propunerea noastră prevede un buget de 1,8 miliarde de euro cu o durată de şapte ani pentru Europa creativă. Deşi, per ansamblu, este vorba de o sumă relativ mică, ea va ajuta industria europeană de film să răspundă provocărilor generate de digitalizare şi globalizare, promovând în acelaşi timp diversitatea culturală şi lingvistică”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.
"MEDIA" susţine, de asemenea, patru dintre principalele atracţii ale Festivalului: „Shooting Stars”, care prezintă cei mai buni 10 tineri actori din Europa, printre care se numără şi actriţa Ada Condeescu,Berlinale Talent Campus (Tabăra Talentelor), Co-Production Market (Piaţa de coproducţii) şi Berlinale Residency (Programul de rezidenţă al Berlinalei).
În acest an, „Shooting Stars” sunt Mikkel Boe Følsgaard (Danemarca), Laura Birn (Finlanda), Christa Théret (Franţa), Saskia Rosendahl (Germania), Luca Marinelli (Italia), Arta Dobroshi (Kosovo), Ada Condeescu (România), Jure Henigman (Slovenia), Nermina Lukač (Suedia) şi Carla Juri (Elveţia).
Aflată la cea de-a 16-a ediţie, iniţiativa „Shooting Stars” pune în evidenţă cei mai buni actori tineri ai Europei. Zece tinere vedete din întreaga Europa sunt alese de un grup de experţi dintr-o listă de posibili candidaţi numiţi de către organizaţiile membre ale reţelei European Film Promotion, care reuneşte organizaţii profesionale din 36 de ţări europene.
Mulţi dintre câştigătorii anteriori s-au lansat în cariere internaţionale de succes. Printre ei se numără Daniel Craig (Skyfall, Casino Royale), Daniel Brühl (Good bye, Lenin!, Inglorious Basterds), Ludivine Sagnier (Swimming Pool, Un secret), Maria Bonnevie (The Banishment), Rachel Weisz (The Constant Gardener, The Deep Blue Sea), Moritz Bleibtreu (The Baader Meinhof Complex, Soul Kitchen), Johanna Wokalek (The Baader Meinhof Complex, Pope Joan) şi Nina Hoss (Wolfsburg, Barbara).
Programul “MEDIA” a consacrat 132.000 de euro în sprijinul reţelei European Film Promotion şi al iniţiativei "Shooting Stars", ceea ce reprezintă jumătate din bugetul proiectului pentru 2013.
Programul Talent Campus al Berlinalei oferă stagii unui număr de peste 350 de tineri realizatori din întreaga lume, care participă la ateliere şi cursuri oferite de experţi de renume.
În trecut, programul a reprezentat o primă ocazie pentru numeroşi tineri regizori să se lanseze într-o carieră internaţională. Programul Campus a fost lansat în 2002 de Dieter Kosslick (directorul Berlinalei), Paul Trijbits (producător al filmelor Jane Eyre şi Tamara Drewe) şi Klaus Keil (fostul director executiv al Filmboard/Medienboard). Printre colaboratori s-au aflat regizorii Mike Leigh, Wim Wenders, Jia Zhangke, Anthony Minghella şi actriţa Juliette Binoche.
“MEDIA” acordă 300.000 de euro pe an programului Talent Campus, adică jumătate din bugetul acestuia.
Piaţa de coproducţii a Berlinalei prezintă în fiecare an circa 40 de proiecte de filme investitorilor potenţiali. Aproximativ 65% dintre proiecte provin din Europa. „MEDIA” a sprijinit piaţa începând din 2005 şi contribuie cu 105.000 de euro la evenimentul din acest an.
Berlinale Residency este un program internaţional de burse care permite regizorilor de film să îşi aducă proiectele la Berlin pentru o perioadă de patru luni, începând din septembrie. Programul a primit 154.000 de euro în acest an din MEDIA Mundus, componenta internaţională a programului "MEDIA".
În perioada 2007-2013, programul “MEDIA” va acorda în total 755 de milioane de euro în sprijinul industriei de film europene, în scopul de a îmbunătăţi distribuţia şi promovarea filmelor europene şi consolidarea competitivităţii sectorului.
Comisia Europeană a propus un buget de 1,8 miliarde de euro pentru noul program „Europa creativă” (2014-2020), din care peste 900 de milioane de euro vor fi alocate componentei „MEDIA”.