Pedepse mai dure pentru mercenari votate în Parlamentul R. Moldova

(photos.com)
Ştefan Sârbu
12.03.2020

Parlamentul de la Chişinău a aprobat, joi, în prima lectură, proiectul de modificare a articolului 141 din Codul penal, prin care se urmăreşte înăsprirea pedepselor pentru mercenari şi organizatorii acestora.

Potrivit proiectului, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani.

De asemenea, angajarea, instruirea, finanţarea sau altă asigurare a mercenarilor, precum şi folosirea acestora în acţiunile menţionate ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 10 la 15 ani. În prezent, aceste termene sunt de la 3 la 7 şi, respectiv, de la 5 la 10 ani.

Vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi a admis că înăsprirea pedepsei nu va elimina cu totul fenomenul mercenariatului, însă a insistat că orice persoană trebuie să fie conştientă de inevitabilitatea răspunderii penale pentru aceste crime.

Potrivit Codului penal al R. Moldova, prin mercenar se înţelege persoana special recrutată, în ţară sau în străinătate, pentru a lupta într-un conflict armat, care ia parte la operaţiunile militare în vederea obţinerii unui avantaj personal sau a unei remunerări promise de către o parte la conflict sau în numele acesteia, care nu este nici cetăţean al părţii la conflict, nici rezident pe teritoriul controlat de o parte la conflict, nu este membru al forţelor armate ale unei părţi la conflict şi nu a fost trimisă de către un stat, altul decât partea la conflict, în misiune oficială ca membru al forţelor armate ale statului respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor