Virusul Wuhan poate sta în aer 30 de minute, poate fi dispersat la 4,5 metri

Scenariu de coşmar observat de medicii chinezi la transportul în comun.
A.P.
11.03.2020

focus

alte articole

Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)
A.P.
11.03.2020

Virusul Wuhan prezent în aerosoli poate rămâne suspendat în aer timp de cel puţin 30 de minute şi se poate deplasa până la 4,5 metri - aproximativ de două ori „distanţa sigură” recomandată de oficialii din domeniul sănătăţii, potrivit publicaţiei South China Morning Post.

Studiul, realizat de o echipă de epidemiologi chinezi din provincia Hunan, a constatat, de asemenea, că virusul poate supravieţui zile întregi pe suprafeţe pe care aterizează picături provenite de la pacienţi infectaţi.

Durata de supravieţuire a virusului Wuhan pe suprafeţe depinde de factori precum temperatura şi tipul de suprafaţă, de exemplu la aproximativ 37C, poate supravieţui timp de două-trei zile pe sticlă, ţesătură, metal, plastic sau hârtie.

Aceste descoperiri, făcute de un grup de cercetători din provincia Hunan, contestă recomandările autorităţilor din domeniul sănătăţii din întreaga lume - care afirmă că oamenii ar trebui să rămână la o „distanţă sigură” de unu până la doi metri.

Cercetătorii au avertizat că virusul ar putea supravieţui mai mult de cinci zile în fecale umane sau fluide corporale şi că ar putea rămâne plutind în aer după ce o persoană infectată a părăsit un mijloc de transport public.

"Se poate confirma că într-un mediu închis cu aer condiţionat, distanţa de transmisie a noului coronavirus va depăşi distanţa sigură recomandată în mod obişnuit", au scris cercetătorii în lucrarea lor, publicată în jurnalul Practical Preventive Medicine şi supusă procesului de peer review.

"Sfatul nostru este să purtaţi o mască de faţă până la capăt (în călătoria cu autobuzul)", au recomandat cercetătorii.

Ei au spus că studiul dovedeşte importanţa spălării mâinilor şi purtarea măştilor de faţă în locuri publice, deoarece virusul poate rămâne în aer, fiind ataşat de picături fine.

Scenariu parcă desprins dintr-un film de groază

Studiul s-a bazat pe un caz de focar local din 22 ianuarie în timpul sezonului de călătorii în preajma Anului Nou Chinezesc. Un pasager, cunoscut sub numele de „A”, s-a urcat într-un autocar pentru a efectua o călătorie pe o distanţă lungă şi s-a aşezat pe al doilea rând din spate.

Pasagerul se simţea deja rău în acel moment, dar totul s-a întâmplat înainte ca Beijing-ul să declare epidemia de virus Wuhan criză naţională, aşa că „A” nu purta mască - iar acesta era şi cazul majorităţii celorlalţi pasageri şi a şoferului din autobuzul cu 48 de locuri, potrivit SCMP.

Deoarece regimul comunist impune prezenţa camerelor de monitorizare cu circuit închis pentru a înregistra toate călătoriile pe distanţe lungi, cercetătorii au reuşit să reconstruiască răspândirea virusului în autobuz.

Autorul principal al studiului, Hu Shixiong, a spus că materialul video a dezvăluit că pacientul „A” nu a interacţionat cu nimeni pe parcursul celor patru ore de călătorie, totuşi a infectat alţi şapte pasageri până în momentul în care autobuzul s-a oprit în următorul oraş.

Pasagerii infectaţi îi includeau nu numai pe cei care stăteau relativ aproape de „pacientul zero”, ci şi oameni aflaţi la şase rânduri distanţă - sau la 4,5 metri.

Autovehiculul nu avea ferestre deschise.

Toţi cei şapte au avut rezultate pozitive la test, inclusiv un pasager care a devenit asimptomatic.

După 30 de minute, un alt grup de pasageri s-a urcat în autobuz, unul dintre ei stând pe scaunul din faţă, şi s-au infectat şi ei.

După aceea, pacientul „A” s-a urcat într-un alt microbuz şi a infectat alţi doi pasageri.

"Într-un spaţiu complet închis, fluxul de aer este condus în principal de aerul cald generat de aerul condiţionat. Fluxul de aer cald poate transporta picăturile încărcate cu virus la o distanţă mai mare", se arată în studiu.

"Când mergeţi cu un mijloc de transport public închis, cum ar fi metroul, maşinile, avioanele etc., ar trebui să purtaţi o mască tot timpul şi, în acelaşi timp, să minimizaţi contactul mâinilor cu suprafeţe şi să evitaţi să vă atingeţi faţa înainte de curăţare“.

În total, se crede că pacientul „A” a infectat cel puţin 13 persoane, conform cercetării medicilor chinezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor