Al patrulea caz de coronavirus confirmat în R.Moldova. Guvernul solicită înăsprirea pedepselor faţă de cei care nu se supun rigorilor

Epidemie de coronavirus în China
Epidemie de coronavirus în China (Hector Retamal/Agence France-Presse — Getty Images)

Încă un caz de infectare cu noul coronavirus a fost confirmat în seara zilei de miercuri, 11 martie, în Republica Moldova, numărul total al acestora ajungând la patru. Anunţul a fost făcut de către ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la finele unei şedinţe a Centrului de comandă unic, o nouă structură anti-coronavirus creată miercuri sub egida preşedintelui Igor Dodon şi a prim-ministrului Ion Chicu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, la ora 16:05 era vorba de două cazuri care erau în proces de testare în condiţii de laborator. La acest moment, a avut rezultat pozitiv la teste un tânăr care a revenit din Italia. În privinţa celuilalt caz, rezultatele vor fi anunţate mâine dimineaţă, a menţionat Dumbrăveanu.

Nu s-a schimbat situaţia în contextul persoanelor suspectate de infecţie cu coronavirus, a mai adăugat ministrul Sănătăţii, punctând că la spitalul "Toma Ciorbă" din Capitală rămân internaţi 6 adulţi, iar la Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii - 7 persoane, 2 adulţi şi 5 copii.

Dumbrăveanu a ţinut să menţioneze că din cele 30 de cazuri suspecte, 28 de teste au fost negative. „Niciun copil la moment nu este infectat cu coronavirus”.

„Astăzi a fost aprobat în şedinţă de Guvern un proiect de lege care într-un regim prioritar va fi examinat de către Parlament şi care prevede înăsprirea măsurilor, inclusiv este vorba despre răspunderea contravenţională pentru cei care nu respectă regimul de carantină de 14 zile de auto-izolare la domiciliu pe proprie răspundere. A fost înăsprită şi răspunderea penală în cazurile în care persoana a pus în risc viaţa şi sănătatea altor persoane prin contaminarea cu diferite infecţii, coronavirus în cazul de faţă”, a comentat ministrul Sănătăţii.

Dacă propunerile Guvernului vor fi acceptate de Parlament, amenda maximă ar putea fi între 37,5 mii lei - 50 mii lei, fiind posibilă şi pedeapsa cu închisoarea de până la 3 ani, notează Europa Liberă. Aceleaşi fapte care au cauzat vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul unei persoane vor putea fi pedepsite cu şapte ani de închisoare, faţă de cinci ani prevăzuţi de legislaţia actuală, se mai arată în iniţiativă legislativă a Executivului.

Virusul Wuhan prezent în aerosoli poate rămâne suspendat în aer timp de cel puţin 30 de minute şi se poate deplasa până la 4,5 metri - aproximativ de două ori „distanţa sigură” recomandată de oficialii din domeniul sănătăţii, potrivit publicaţiei South China Morning Post