Beneficiile abundă în funcţiile publice chineze

Participanţii la examenul naţional de calificare a funcţionarului public, în anul 2005, la Beijing. Blogerii au criticat vastele beneficii oferite de birocraţia chineză. (Dennis Pu / China News Photos)
Jenny Li
27.03.2013

În China Imperială oficialii-studenţi au fost selectaţi pe baza unui sistem de merite strict şi le-a fost acordată atât putere culturală cât şi politică; în China comunistă de astăzi, oficialii sunt destul de fericiţi doar cu a doua parte a ecuaţiei, atâta timp cât sarcinile sunt uşoare şi avantajele continuă să vină. Cu o rată medie de concediere de doar 0,05% şi o pensie egală cu salariile, locurile de muncă guvernamentale sunt la fel de solide ca un "castron de orez de aur".

Acestea sunt căutate, de asemenea, în proporţie mare. Un raport realizat de Ştirile Matinale Heilongjiang la 25 martie, arată că numărul de noi funcţionari publici din China de anul trecut a crescut cu aproximativ o treime în numai trei ani. În 2009, aproape 1 milion de oameni au dat examenul naţional pentru funcţiile publice, urmaţi de 1,04 milioane în 2010, apoi 1,29 milioane în 2011 şi 1,33 milioane în 2012.

Un articol, care ulterior a fost şters de pe internet, menţionează un oficial al Departamentului de Impozitare din oraşul Qiqihar, cu aliasul de Zhang Hong, care şi-a încurajat soţul - un profesor de şcoală primară - pentru a da examenul şi a devenit un angajat al administraţiei locale.

"Cu siguranţă nu câştigi la fel de mult ca un lucrător cu guler alb, dar nu e nicio presiune", a precizat aceasta. "Nu trebuie să îţi faci griji cu privire la performanţă sau că vei fi concediat. Nu contează dacă munceşti din greu sau nu. Dacă eşti norocos, ai putea deveni şef într-o zi, asta ar fi foarte frumos".

Alături de salariul de bază, există o serie de avantaje: funcţionarii publici beneficiază de locuinţe subvenţionate, de subvenţii pentru transport, de produse alimentare de sezon şi de sărbători. Personalul feminin obţine prosoape sanitare gratuite.

Mulţi funcţionari publici au devenit bogaţi prin achiziţionarea de proprietăţi ieftine pe care apoi le vând pentru un profit imens. În oraşul Harbin, spre exemplu, dezvoltare districtului de pe malul râului include case noi în valoare de aproximativ 10.000 de yuani pe metru pătrat (1.932 de dolari), la preţul pieţei. Dar funcţionarii de stat le pot achiziţiona la mai puţin de jumătate din cost, la aproximativ 4.000 de yuani pe metru pătrat (773 de dolari).

Pentru studenţii care merg la facultate, posibilitatea achiziţionării unui loc de muncă comod în guvern poate fi extrem de atrăgătoare, cu potenţialul de a-şi îmbunătăţi statutul şi relaţiile sociale, de a obţine rezidenţă legală într-un oraş mare şi alte beneficii. În timp ce salariul este de bază, nesiguranţa locului de muncă nici nu intră în discuţie.

Toate aceste câştiguri suplimentare i-au atras pe cei care excelează în alte domenii, inclusiv în domeniul ştiinţelor, ingineriei, precum şi lumii de afaceri - astfel, publicul se plânge că serviciile publice acaparează capitalului uman productiv.

"Standard de viaţă al funcţionari publici chinezi l-a depăşit pe cel al oamenilor din ţările dezvoltate, dar acest lucru s-a întâmplat în detrimentul interesului publicului larg", a declarat un utilizator de internet. "Zece contribuabilii plătesc pentru un şef de divizie, 50 pentru un şef de birou şi 100 pentru un ministru... Şi asta nu include banii cu care sunt mituiţi".

Un alt bloger a comentat: "Acest produs al sistemului social a devenit un mijloc pentru profit, în loc să servească poporul. Nu e corect!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor