PDL sesizează Comisia de la Veneţia: Avocatul Poporului nu atacă OUG pentru parţiale la CCR

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. (Epoch Times România)

Tinel Gheorghe, liderul Grupului PDL din Camera Deputaţilor, a afirmat, miercuri, că formaţiunea sa politică sesizează Comisia de la Veneţia, întrucât Avocatul Poporului a respins solicitarea democrat-liberalilor privind sesizarea Curţii Constituţionale (CCR) în legătură cu OUG 12/2014 referitoare la alegerile parţiale.

Gheorghe a transmis ziariştilor textul scrisorii Grupului PDL din Camera Deputaţilor adresate Comisiei de la Veneţia, în care se arată că "în România se continuă încălcarea flagrantă şi fără nicio limită a principiului constituţional al statului de drept de către majoritatea parlamentară a USD formată din PSD, UNPR şi PC, precum şi de guvernul condus de Victor Ponta".

"Astfel, prin ordonanţa de urgenţă 12/2014 au fost modificate unele reguli ale legii electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind afectate drepturi politice fundamentale, drepturi care fac parte din categoria drepturilor politice electorale ale cetăţenilor români de a alege şi a fi ales. Modificarea în cauză s-a produs cu mai puţin de un an înainte de alegerile parlamentare parţiale şi a celor europarlamentare care vor avea loc pe 25 mai", se menţionează în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

PDL precizează că a solicitat Avocatului Poporului să îşi exercite competenţele constituţionale şi să sesizeze Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă 12/2014, însă Avocatul Poporului "a ignorat" solicitarea, "transmiţând un răspuns de neînţeles".

PDL solicită susţinerea Comisiei de la Veneţia pentru "restaurarea respectării principiului constituţional şi european al statului de drept".