“Pauză umanitară”: forţele aeriene ruse şi siriene suspendă temporar loviturile aeriene în Alep

Rusia şi Siria au suspendat loviturile aeriene asupra Alep, pentru a oferi civililor şi militanţilor şansa de a părăsi districtele estice ale oraşului ocupate de rebeli. Activiştii din Alep au confirmat suspendarea loviturilor aeriene.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Avioanele de luptă ruse şi siriene au încetat marţi să mai desfăşoare lovituri aeriene asupra oraşului sirian asediat Alep, înaintea unui armistiţiu temporar de 8 ore, ce va intra în vigoare joi.

Conform agenţiei ruse de ştiri de stat TASS, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat că încetarea raidurilor aeriene este necesară pentru a permite Rusiei să desfăşoare o aşa-zisă “pauză umanitară”, în timpul căreia oamenii să poată părăsi zona ocupată de rebeli prin coridoare speciale.

Activiştii pro-opoziţie au negat totuşi că aceste coridoare ar exista, susţinând că civilii continuă să fie blocaţi în oraş.

“Oamenii din estul asediat al oraşului Alep nu vor folosi un coridor monitorizat doar de Rusia şi regim”, a declarat Rami Abdel Rahman, preşedintele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, într-un interviu cu agenţia germană de ştiri DPA. “Ei doresc un coridor monitorizat de ONU”, a adăugat el.

ONU a declarat anterior că oamenilor din Alep le este frică să părăsească oraşul prin aşa-zisele pasaje sigure desemnate de guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, precizând că unităţile militare siriene sunt staţionate la intersecţii.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că suspendarea raidurilor aeriene are loc ca un gest de bunăvoinţă, adăugând că speră că “partenerii noştri ne vor permite tuturor să beneficiem de acesta”.

Oficialii ruşi şi sirieni au acceptat o propunere făcută la începutul acestei luni de către delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, de a permite militanţilor asociaţi cu Al-Qaeda să părăsească Alep în schimbul unui armistiţiu. În plus, Mistura a declarat anterior că estul Alepului ar putea fi distrus în întregime până la sfârşitul acestui an daca nu se impune armistiţiul.

Rebelii şi mulţi rezidenţi au respins în repetate rânduri planul.

Situaţie dezastruoasă în Alep

Rusia a început atacurile în Siria cu aproximativ 12 luni în urmă, cu scopul de a susţine armata lui Assad, ce a devenit tot mai slăbită după cinci ani de luptele continue cu rebelii. Campania aeriană rusească a ajutat forţele guvernamentale siriene să recupereze teritorii atât de la rebelii moderaţi cât şi de la militanţii jihadişti din grupul Statul Islamic.

Alep, cel mai mare oraş al Siriei, a fost supus celor mai intense lovituri aeriene de la începutul conflictului în ţara arabă în 2011. În lunile recente, armata siriană şi-a extins ofensiva asupra zonelor estice ale oraşului, care sunt controlate de rebeli.

Aproximativ 250.000-300.000 de civili sunt blocaţi în estul Alepului, confruntându-se cu diminuarea proviziilor alimentare şi a medicamentelor. Spitalele au fost atacate în repetate rânduri de avioanele ruseşti şi siriene, determinând o serie de guverne occidentale să solicite investigaţii pentru crime de război.

ONU, în continuare incapabilă să intervină

Între timp, ONU a declarat că încă nu a obţinut garanţiile de securitate necesare pentru a putea desfăşura activităţi umanitare în Alep după intrarea în vigoare a “pauzei umanitare”. ONU şi alte organizaţii umanitare s-au confruntat în repetate rânduri cu obstacole şi atacuri directe în trecut în încercarea lor de a ajunge la civilii asediaţi din Alep, care au nevoie urgentă de ajutoare umanitare.

“Avem nevoie de toate asigurările înainte să putem face ceva semnificativ precum evacuarea bolnavilor, a răniţilor şi transportul bunurilor în oraş”, a declarat Jens Laerke de la Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA).

“Până acum nu am primit asigurări din partea tuturor taberelor”, a adăugat acesta.

“Va trebui ca toate armele să înceteze focul. Avem nevoie de asigurări din partea tuturor taberelor implicate în conflict, şi nu doar un anunţ unilateral că va avea loc un astfel de lucru”, a mai susţinut Laerke.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe