Armata siriană bombardează Alep înaintea discuţiilor de pace din weekend

Armata siriană, susţinută de Rusia, a bombardat estul oraşului Alep, ucigând peste 150 de persoane, au declarat echipele de salvare. Atacurile au avut loc cu doar câteva zile înaintea ca Rusia şi SUA să lanseze noi discuţii de pace în acest weekend.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Captură Foto)

Loviturile aeriene asupra zonelor ocupate de rebeli în estul oraşului Alep au fost reluate joi, în ciuda unui anunţ făcut de armata siriană că va reduce atacurile din motive umanitare.

Ibrahim Abu Laith, un oficial al apărării civile şi al echipelor de salvare, a declarat agenţiei Reuters că bombardamentele au început joi dimineaţa în jurul orei locale 2 şi că au durat mai multe ore.

Numărul morţilor înregistrat în această săptămână, conform echipelor de salvare, a trecut de 154, deşi cifra nu a putut să fie verificată independent.

Cel puţin patru copii au fost ucişi şi alţi zece au fost răniţi când rachetele rebelilor au aterizat joi în apropierea unei şcoli în zona controlată de guvern în oraşul Alep, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Conform agenţiei siriene de ştiri de stat SANA, şcoala, situată în zona al-Suleimaniya din Alep, a fost ţinta unui atac terorist. Observatorul a mai declarat că rebelii au bombardat şi alte zone controlate de guvern în Alep, ucigând 8 persoane şi rănind altele 79.

Miniştrii de externe ai UE au reacţionat la loviturile aeriene ale armatei siriene, susţinută de Rusia, declarând că de la începerea ofensivei din Alep, intensitatea şi scara bombardamentelor a fost disproporţionată, conform Reuters.

Joi, Damascul a ajuns la un acord cu Moscova pentru a importa la un preţ redus un milion de tone de grâu pentru a acoperi necesarul de bază pentru un an. În acelaşi timp, guvernul sirian nu a aprobat livrarea unor provizii vitale în estul oraşului Alep şi în trei districte învecinate cu Damascul, a declarat Ramzi Ezzeldin, adjunct al delegatului ONU în Siria.

În plus, Moscova a susţinut că este de acord să asigure retragerea în condiţii de siguranţă a rebelilor care vor să părăsească oraşul Alep.

Între timp, oficialii americani au anunţat că preşedintele american Barack Obama se va întâlni cu consilierii săi pentru a discuta opţiunile militare şi de altă natură din Siria. Totuşi, ei au declarat că este improbabil ca Obama să ordone lovituri aeriene americane asupra ţintelor guvernului sirian.

De asemenea, secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov se vor întâlni sâmbătă în Lausanne, împreună cu diplomaţi din Turcia, Qatar şi Arabia Saudită. Întâlnirea are loc în condiţiile reconsolidării relaţiei dintre Turcia şi Rusia, deşi fiecare dintre cele două state se află de o parte şi de alta a conflictului sirian.

Apoi, duminică, oficialii americani se vor întâlni cu aliaţii europeni în Londra.