Boris Johnson provoacă mânia ruşilor comentând despre Siria

Noul ministru britanic de externe Boris Johnson a atras furia Rusiei după ce a criticat acţiunile Kremlinului în Siria şi a cerut grupurilor anti-război să protesteze în Londra împotriva bombardamentelor ruseşti asupra oraşului sirian Alep.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.10.2016

Rusia a răspuns cu furie apelurilor lui Boris Johnson care a chemat populaţia britanică să organizeze proteste în faţa ambasadei ruse din Londra, ca răspuns la campania de bombardamente din Siria. Johnson a declarat că Rusia riscă să devină o “naţiune paria” datorită acţiunilor sale din Siria.

Estul oraşului sirian Alep a fost supus marţi unor bombardamente intense după o calmare în cursul săptămânii trecute a raidurilor aeriene ruseşti şi siriene. La rândul său, ONU a avertizat recent că oraşul ar putea fi distrus în totalitate în doar două luni, dacă sunt continuate bombardamentele. În oraş încă locuiesc peste 250.000 de persoane precum şi numeroşi copii.

În plus, Johnson a cerut Curţii Penale Internaţionale să investigheze presupusele crime de război comise de Rusia, precum raiduri asupra spitalelor şi lucrătorilor umanitari. Nici Rusia şi nici Siria nu sunt membri ai acestui tribunal.

La câteva clipe după comentariile lui Johnson, făcute în timpul unei dezbateri de urgenţă în Camera Comunelor, ambasada rusă din Londra a atacat Marea Britanie pe reţelele sociale. “Ce aţi realizat până acum?”, a scris ambasada rusă pe Twitter într-un mesaj adresat Ministerului britanic al Apărării. “Rusia a reuşit în Siria să elibereze mii de sate, şi să livreze mii de tone de ajutoare umanitare. Ce a reuşit Marea Britanie?”

Ambasada a susţinut că apelurile lui Johnson pentru demonstraţii sunt “foarte neobişnuite” şi a întrebat: “Este o nouă formă a diplomaţiei britanice?”

Loviturile aeriene din Siria au provocat un val puternic de critici internaţionale. Secretarul de stat american John Kerry a susţinut că atacurile asupra spitalelor nu mai sunt deloc accidentale şi a acuzat Moscova şi Damascul că aplică o “strategie deliberată” pentru “terorizarea civililor”. El a adăugat că astfel de atacuri “necesită o investigaţie corespunzătoare asupra comiterii de crime de război”.

Rusia a cerut dovezi din partea Ministerului britanic de Externe după acuzaţiile lansate şi declarat că dezbaterea din Camera Comunelor este “deprimantă”. Susţinând că luptă împotriva jihadiştilor, în timp ce “cruţă civilii”, secretarul de presă al ambasadei ruse a declarat: “Siria trece printr-un proces greu de înfrângere a teroriştilor. Este păcat că parlamentarii britanici s-au plasat de partea greşită a istoriei de această dată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor