Patru temple egiptene descoperite în Sinai

Epoch Times România
23.04.2009

Arheologii care au explorat un vechi drum militar din Sinai au descoperit patru temple egiptene printre ruinele vechi de 3.000 de ani ale unui oraş fortificat, informează Associated Press.

Printre descoperiri se află şi cel mai mare templu din cărămizi de argilă arse din Sinai, ce acoperă un perimetru de 70/80 de metri şi este fortificat cu ziduri din cărămidă groase de 3 metri, conform lui Zahi Hawass, şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt.

Această descoperire a fost făcută în apropiere de Qantara, la 4 kilometri est de Canalul Suez. Aceste temple marchează cea mai nouă descoperire făcută de arheologii care sapă pe situl oraşului ridicat pe drumul militar cunoscut sub numele de "Calea lui Horus" - Horus, fiul lui Isis şi Osiris, este zeitatea cu cap de şoim, protector al Egiptului şi reprezentant al puterilor cosmice pentru vechii egipteni.

Acest drum militar lega odinioară Egiptul de Palestina şi trece prin apropiere de oraşul Rafah.

Arheologul Mohammed Abdel-Maqsoud, şeful echipei de arheologi care lucrează pe acest sit, susţine că acest templu din cărămidă ar putea rescrie importanţa istorică şi militară a Sinaiului pentru vechii egipteni.

Templul adăposteşte patru coridoare, trei vase din piatră folosite în ritualuri de purificare şi o serie de inscripţii colorate în amintirea regilor Ramses I şi Ramses al II-lea. Grandoarea şi dimensiunile acestui templu au fost probabil gândite pentru a-i impresiona pe emisarii altor seminţii care intrau în Egipt.

Oraşul fortificat în care a fost descoperit acest templu, a fost, conform egiptologului Zahi Hawass, cartierul general militar al Egiptului în preioada Noului Regat (1569-1081 î.Hr.), până în era Ptolemeică.

Conform lui Abdel-Maqsoud, acest oraş fortificat corespunde inscripţiilor despre Calea lui Horus găsite pe pereţii templului lui Amon Ra din Karnak, inscripţii ce vorbesc despre existenţa a 11 centre fortificate care apără graniţele de est ale Egiptului. Până în prezent doar 5 dintre acestea au fost descoperite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor