Patru milioane euro mită în 2004 pentru conducerea MAI şi cabinetul primului ministru

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

DNA a demarat o anchetă vizând posibile acte de corupţie la MAI în legătură cu realizarea proiectului Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF). Procurorii suspectează că înalt oficiali ai ţării ar fi luat milioane de euro mită în schimbul acordării contractului companiei EADS Deutschland GmbH Germania.

Conform DNA, MAI a încheiat pe 15 iulie 2004 un contract cu Bearing Point privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF. În doar două zile de la semnarea contractului, studiul a şi fost predat părţii române care a efectuat o plată de 430.000 euro către Bearing Point. În baza studiului pus la dispoziţie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI a decis achiziţia SISF prin negociere cu sursă unică şi anume cu firma EADS Germania.

Procurorii anticorupţie susţin că există indicii din care rezultă că respectivul studiu de fezabilitate, care indică firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting, studiul fiind practic o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul poliţiei de frontieră.

"În perioada 2003 — 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI şi EADS, s-a stabilit că această companie să fie unicul producător oficial, permiţându-i acestuia să fie la curent cu absolut toate informaţiile şi discuţiile din cadrul întâlnirilor şi permiţându-i un control asupra oficialilor EADS care să nu pericliteze înţelegerile ascunse privind subcontractanţii ce urmau să fie folosiţi în proiect (FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanţi care "aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului".

Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivită pentru statul român a unui contract-cadru cu o sumă fixă de 650 milioane euro, dar fără să fie precizat în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de către EADS împreună cu UIP din IPF. În felul acesta, EADS putea controla permanent prin soluţiile tehnice oferite profitul care urma sa-l realizeze în acest contract, profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului, au mai explicat procurorii.

Contractul de achiziţie a SISF, în valoare de 650 milioane euro, a fost semnat în 12 august 2004. În 2009 contractul a mai fost extins cu alte 200 de milioane de euro. În acelaşi dosar a fost audiat joi la DNA şi secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, potrivit Agerpres.

Pentru a obţine contractul, EDAS a fost condiţionat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro. La rândul său, managementul FSC pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiţionat să semneze în acelaşi timp contracte de comision pentru reuşită cu firma Gessa, comision 10% , şi cu firma Profinet, comision 5%, "bani care reprezentau mită pentru persoanele din conducerea MAI şi cabinetul primului-ministru".

Din cercetările procurorilor anticorupţie a mai rezultat că în februarie 2005 s-a solicitat managementului FSC schimbarea procentelor de comision către Gessa şi Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa şi 8% pentru Profnet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urmă sa le primească de la EADS..

EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit la rândul său un avans de 2.000.000 euro către Profinet şi un avans de 280.000 euro către Gessa", se mai arată în documentele din ancheta DNA. Premier la vremea respectivă era Adrian Năstase, iar ministrul de interne pentru doar câteva luni de zile (iunie - decembrie2004) Marian Săniuţă, PSD, precedat în funcţie, pe perioada negocierilor cu EADS de Ioan Rus, tot PSD, actual ministru la transporturi.

În 2005, premier a devenit actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fostul liberal numit pe post de PSD iar ministru de interne, Vasile Blaga, PDL, care afirmă că a făcut o plângere penală pe numele celui ce a semnat contractul cu EADS.